Hlavní obsah

Domácnosti utrácí. Díky tomu vzrostl Spořitelně zisk o třetinu

Foto: Česká spořitelna

Ilustrační foto.

Reklama

Největší české bance podle počtu klientů výrazně rostl zisk. Meziročně se zvýšil o více než třetinu. Bance pomohlo oživení ekonomiky a názká nezaměstnanost, která pohání spotřebu domácností.

Článek

České spořitelně (ČS) stoupl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun. Provozní zisk banky vzrostl o 3,8 procenta na 16,2 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidovaných výsledků hospodaření, které spořitelna zveřejnila na svých internetových stránkách. Více než třetinový nárůst zisku byl podle banky ovlivněn nižší tvorbou opravných položek na rizika v letošním roce.

Spořitelně pomohlo oživení ekonomiky v posledních měsících spolu s nízkou nezaměstnaností, která se projevila rostoucí poptávkou domácností. „Tyto trendy jsou patrné i v datech České spořitelny vykazovaných k 30. září 2021, a to jak v oblasti úvěrů, tak i vkladů,“ uvedl člen představenstva ČS Ivan Vondra.

Vývoj klientských úvěrů banky byl nadále tažen soukromými hypotékami, u kterých spořitelna zaznamenala meziroční růst celkového portfolia o 14,3 procenta. Objem úvěrů podnikatelským subjektům meziročně stagnoval na 270,4 miliardy Kč.

Vklady spořitelně vzrostly meziročně o 9,3 procenta na téměř 1,26 bilionu Kč. Vklady domácností byly vyšší o téměř 15 procent, u firem stouply o 4,5 procenta. Naproti tomu vklady klientů veřejného sektoru klesly meziročně o zhruba 12 procent na 134,1 miliardy Kč.

Čistý úrokový výnos, který je nejdůležitější složkou provozních výnosů, stoupl spořitelně meziročně o více než dvě procenta na 22,3 miliardy korun. Důvodem bylo kromě růstu úvěrů klientů i zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Čistý výnos z poplatků a provizí ČS meziročně vzrostl o 13,7 procenta na 6,9 miliardy korun, což bylo způsobeno dvouciferným růstem objemu podílových fondů a pozitivním vývojem penzijního pojištění. Pozitivně se na výnosu projevily i vyššími poplatky z pojišťovacích produktů. „Na druhou stranu byly tyto vlivy částečně kompenzovány snížením poplatků za běžné účty,“ uvádí ČS.

Spořitelna je největší banka v Česku podle počtu klientů, kterých má kolem 4,5 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Skupina v prvních třech čtvrtletích letošního roku více než zdvojnásobila čistý zisk na 1,45 miliardy eur (zhruba 37 miliard korun).

Reklama

Doporučované