Hlavní obsah

Domažlice mají fond na vykupování lesních pozemků

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Domažlice zřídily od ledna nový peněžní Fond pro obnovu lesa. Vloží do něj necelých pět milionů korun, které poslouží k případnému vykupování lesních pozemků od menších vlastníků.

Článek

Peníze, které město vložilo do fondu, získalo jako náhradu za pokácené městské stromy kvůli připravované stavbě obchvatu Babylonu, řekl ČTK starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).

„Obdrželi jsme peníze jako náhradu provozní škody v souvislosti s plánovaným obchvatem Babylonu, jehož výstavba se razantně dotkne našich lesů. Proběhne v nich velké kácení. Naší filozofií je, aby se tyto peníze nevydaly na jiný účel a aby se lesní fond, o který jsme tímto zásahem přišli, podařil doplnit,“ řekl starosta. Občas se totiž stává, že městu drobní vlastníci lesních pozemků nabídnou ke koupi lesy. „Pokud to bude výhodné a případně, kdyby sousedily s našimi lesy, prováděli bychom tyto nákupy právě z tohoto fondu a ztrátu na lesním fondu bychom tak mohli alespoň částečně nahradit,“ uvedl starosta.

Domažlice dostaly za stavbou dotčené lesní pozemky 4,89 milionu korun. Lesy a rybníky ve vlastnictví města obhospodařují Domažlické městské lesy. V pěti hájenských úsecích se starají o více než 3770 hektarů lesa.

Obchvat Babylonu na silnici první třídy, která je hlavním tahem k hraničnímu přechodu Folmava, je dlouho diskutovaná stavba. Po silnici nyní přejede přes obce denně kolem 8200 automobilů. Obchvat o délce 5,65 kilometru má odklonit veškerou dopravu z obce. Náklady Ředitelství silnic a dálnic předběžně odhaduje na víc než 700 milionů korun bez DPH. Letos by měl podle plánů investor na stavbu získat územní rozhodnutí a stavební povolení, se zahájením stavby se počítá v roce 2023.

Reklama

Doporučované