Hlavní obsah

Domek na Kampě připadne skautům, opozici se nelíbí postup radnice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Památkově chráněný letohrádek na pražské Kampě, přezdívaný rybářský domeček, bude zřejmě na další rok či dva do jeho rekonstrukce využívat Skautský institut.

Článek

Jak ČTK řekl radní městské části Michal Caban (Iniciativa občanů), brzy by o záměru měli rozhodovat radní. Postup kritizovali opoziční Piráti, nelíbí se jim, že vedení radnice nebere v potaz dříve vypsané výběrové řízení na provozovatele domku.

„Předpokládám, že příští týden bude dán do rady materiál o záměru výpůjčky a spolupráci se Skautským institutem,“ řekl Caban. Dodal, že bude vypsán adresný záměr přímo pro Skautský institut, ale přihlásit se mohou i jiní zájemci. Po vypsání záměru bude následovat lhůta pro přihlášení, poté potvrzení výsledku a další kroky.

Předchozí vedení Prahy 1, které loni v lednu nahradila současná obměněná koalice, vypsalo v říjnu roku 2019 na provozovatele památky výběrové řízení. Nynější reprezentace loni v únoru soutěž zrušila s tím, že žádná z nabídek nesplnila stanovené podmínky. To nyní opoziční Piráti kritizují.

„Předpokládali jsme, že nové vedení námi rozběhnutý výběr dokončí, protože mělo ve výběrové komisi netypicky velký počet svých zástupců. Bohužel nové vedení městské části soutěž nikdy nevyhodnotilo a výsledek naší několikaměsíční práce zůstal uložen v šuplíku,“ uvedl zastupitel David Bodeček (Piráti).

Do výběrového řízení se podle Pirátů přihlásilo 11 uchazečů, vedení městské části však soutěž nikdy nevyhodnotilo a promrhalo tak výsledky několikaměsíční práce. „Máme tu spolky a podnikatele, kteří o provozování domečku mají prokazatelně velký zájem, a vedení Prahy se mezitím domlouvá s někým úplně jiným,“ doplnila k tomu předsedkyně Pirátů v Praze 1 Olga Sklenářová. Dodala, že proti Skautskému institutu Piráti nic nemají, jen se jim nelíbí postup radnice.

Martin Šebesta z tiskového odboru Prahy 1 uvedl, že záměr poskytnout budovu skautům vyšel z pěti kol konzultací s obyvateli. „Většina účastníků se shodla na tom, že si přeje prostor, který v průběhu dne využijí teenageři i senioři, místo pro spolky i jejich činnost, dům na principu skautského domečku,“ uvedl.

Skautský institut provozuje od roku 2015 společenské a kulturní centrum v magistrátem vlastněném domě na Malém náměstí v centru města. Institut tam před vypuknutím pandemie covidu-19 pořádal množství přednášek, debat a kulturních akcí. Součástí centra je i kavárna.

Domek nedaleko Sovových mlýnů získal svou přezdívku podle toho, že v něm dříve sídlil Český rybářský svaz, který v přízemí také provozoval rybí restauraci. Známý je také z filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, který se v něm natáčel. Původně renesanční dům byl nejprve přestavěn v době raného baroka a v polovině 19. století v klasicistním slohu. Podle stránek Národního památkového ústavu je budova od roku 1958 památkově chráněna.

Reklama

Související témata:

Doporučované