Hlavní obsah

Feri a Piráti chtějí vidět zprávu o Čapím hnízdě. Ministerstvo bude zkoumat, zda ji může ukázat

Dominik Feri a Jakub Michálek žádají o plnou zprávu OLAFu k Čapímu hnízdu.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Poslanci požádali o zveřejnění závěrů bruselského úřadu OLAF. Ministryně Schillerová si nechá udělat analýzu, zda je smí zveřejnit.

Článek

Poslanecký klub Pirátů a také poslanec TOP 09 Dominik Ferii požádali Ministerstvo financí o zprávu, v níž detektivové evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF, shrnuli výsledky vyšetřování v kauze farmy Čapí hnízdo.

Ministerstvo však sdělilo, že si napřed hodlá nechat uděla právní analýzu, zda a případně jak může být zpráva zveřejněna. 

Piráti se přitom opírají o zákon o jednacím řádu Sněmovny, podle kterého mohou poslanci žádat ministerstva o informace potřebné pro výkon funkce, a o zákon o svobodném přístupu k informacím. 

Také Feri se v žádosti, kterou zveřejnil na Facebooku, odvolává na zákon o jednacím řádu Sněmovny. Feri žádá o plné znění zprávy OLAF v tištěné i elektronické podobě a o informaci, zda je možné zprávu zveřejnit. Chce také vědět, jaké další kroky ministerstvo v souvislosti se zprávou OLAF plánuje.

„Výše požadované informace jsou potřebné pro výkon mé funkce z důvodu nutnosti zevrubného seznámení se se skutkovým stavem v kauze Čapí hnízdo, v níž ústřední roli hraje premiér České republiky Andrej Babiš,“ napsal Feri.

Prohlášení poslance Feriho k zjištěním OLAFu.

Ministryně financí Alena Schillerová však rychlé zveřejnění dokumentu odmítá.

„Dokud nebudu mít zpracovanou analýzu od právníků, informace od OLAFu a případně od dozorujícího státního zástupce, ministerstvo financí zprávu zveřejnit nemůže,“ řekla ve čtvrtek pro ČTK.

Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že dostalo zprávu OLAF a předalo ji zainteresovaným institucím, tedy Ministerstvu pro místní rozvoj, řídícímu orgánu Regionálního operačního programu ROP Střední Čechy a v souvislosti s policejním vyšetřováním také Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Úřad oznámil, že posoudí, zda a jak je možné zprávu zveřejnit.

Kvůli kauze Čapí hnízdo policie obvinila 11 lidí, mezi nimi i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu Jaroslava Faltýnka. Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou.

Reklama

Doporučované