Hlavní obsah

Dominikáni našli šest sexuálních predátorů. „Dřív se obětem tolik nevěřilo. I Duka by to už řešil jinak“

Provinciál dominikánského řádu Lukáš Jan Fošum je hostem Výzvy Jiřího Kubíka.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Představený dominikánů Lukáš Jan Fošum promluvil ve Výzvě o turbulentním vývoji, který kvůli případům sexuálního zneužívání duchovními v posledních týdnech zasáhl katolickou církev. Výrazně se dotkl i dominikánského řádu, v jehož čele dlouhá léta stál pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka.

Článek

„Máme podezření na šest pachatelů z řad dominikánů,“ uvádí ve Výzvě Lukáš Jan Fošum, který je provinciálem řádu od loňského ledna. Případy, k nimž se v rozhovoru vyjadřuje, se staly v 90. a na začátku nultých let. Tedy z velké části v době, kdy byl představeným Dominik Duka.

Fošum, který je podepsán pod prohlášením řádu o lítosti nad spáchanými delikty i nad tím, že je řád neuměl vyřešit, mluví o tom, že jsou dominikáni ochotni přispět na odškodnění obětí. Jde o vůbec první takto vstřícné sdělení ze strany církve.

„Je možné uvažovat o nějaké podpoře v rámci terapií. Je potřeba vyjít z toho, co oběti vyžadují. Nikdo zatím neřekl, že by chtěl finanční odškodnění,“ říká Fošum a dodává, že jednání s oběťmi jsou zatím na začátku.

V rozhovoru mluví představený řádu, čítajícího čtyřicet řeholníků v celé České republice, o tom, jak nyní církev mění letitý přístup k případům sexuálního zneužívání.

„Dřív se obětem tolik nevěřilo,“ říká přímo Fošum. „V 90. letech byla situace dost jiná. V celé církvi se o této problematice vědělo daleko méně.“ I Dominik Duka, který byl o případech v rámci řádu informován a v rovině tvrzení oběti proti tvrzení pachatele neuměl rozhodnout, by dnes podle Fošuma jednal jinak.

Zároveň dodává, že jej mrzí, že se kardinál odmítl sejít s obětí zneužitou dvěma duchovními v dominikánském řádu, ačkoliv o to dotyčný stál.

Představitelé církve se začali k obětem sexuálního zneužívání duchovními vyjadřovat s pokorou a lítostí zejména v posledním měsíci, poté, co Seznam zveřejnil pořad Zvláštní vyšetřování o svědectvích žen, která měli k dispozici českobudějovičtí biskupové dlouhých deset let, aniž by v případě konkrétního faráře jakkoliv rozhodli.

Poté vydal kardinál Dominik Duka prohlášení, že vyjadřuje nad těmito případy lítost a otřesení. Dominikáni vzápětí přidali své stanovisko, kde poprvé zveřejnili počet „až šesti pachatelů z jejich řad“.

Proč představený dominikánů považuje současný proces za očistu církve a jak v této věci mohou zapůsobit Velikonoce jako nejdůležitější křesťanské svátky v roce?

Podívejte se na rozhovor s Lukášem Janem Fošumem ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované