Hlavní obsah

Dominikáni přiznali šest případů sexuálního zneužívání

Kardinál Dominik Duka, bývalý provinciál České dominikánské provincie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česká dominikánská provincie oznámila, že se asi šest jejích členů dopustilo sexuálního zneužívání. V jednom případu šlo o osobu mladší patnácti let. Řád údajně zneužívání řešil interně, žádný z případů neoznámil policii.

Článek

Sexuální zneužívání, které dominikáni přiznali v prohlášení na svých webových stránkách, se údajně odehrávalo v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století.

„Máme důvod podezřívat asi šest pachatelů z řad dominikánů, jedná se o sexuální delikty z období devadesátých a začátku nultých let,“ píše se v prohlášení. „Tyto odsouzeníhodné činy se v naprosté většině případů týkaly osob starších osmnácti let. To však nikterak nezlehčuje jejich závažnost, protože šlo o zneužití duchovní moci a nadřazeného postavení kněze.“

V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, s nimi byl zahájen církevněprávní proces, který směřoval k pozastavení jejich kněžské činnosti a k izolaci od dalších potenciálních obětí, stojí v prohlášení. Světský trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen.

Zvláštní vyšetřování: Mlčení biskupů. Přinášíme důkazy o dlouholetém ukrývání svědectví o sexuálním zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

Zahájení světského trestněprávního procesu si podle tohoto prohlášení nepřály samy oběti a nevyžadovaly jej světské právní normy ani tehdejší vnitrocírkevní předpisy. „Nad spáchanými činy vyjadřujeme velkou lítost,“ stojí v prohlášení, které podepsal dominikánský provinciál Lukáš Fošum.

Nejvyšším představeným v dominikánském řádu byl v letech 1986 až 1998 nynější kardinál Dominik Duka. Obětí sexuálního zneužívání se mezi lety 1991 až 1994 stal například muž, který hovořil v březnu s Českou televizí a později se servery Aktuálně.cz a HlídacíPes.org. Tehdy 16letého mladíka údajně zneužíval na počátku 90. let v dominikánském klášteře v Praze duchovní, který byl v roce 1994 vysvěcen na kněze. Oběť o případu tehdy informovala představeného. Tím byl Duka, který serverům potvrdil, že případ před 25 lety řešil. „Oba jsem si zavolal, abych oba konfrontoval a vyslechl, přinesl jsem dokonce kříž a oba vyzval k přísaze, která mnou osobně otřásla. Bylo to tvrzení proti tvrzení a byla to pro mě patová situace," napsal serverům Duka.

Současnou vlnu medializace sexuálního násilí v české katolické církvi spustila otevřená zpověď Jiřího Kylara. Kylar v září minulého roku uvedl, že se stal obětí zneužívání ve svých 12 letech, vzepřít se dokázal až v dospělosti. Trestní oznámení nepodal, prý si celou věc s knězem vyříkal. Podle Kylara šlo o selhání jednotlivce, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. Kylar nyní pomáhá obětem domácího násilí, které se ocitly v podobné situaci.

Teprve po půl roce na tyto informace zareagoval Kardinál Dominik Duka tím, že na kněze podal trestní oznámení. V tiskové zprávě zaslané ČTK se Kylar pozastavil nad tím, že informace k jeho případu poskytují novinářům církevní hodnostáři, kteří u jeho výpovědi před kolegiem nebyli. Kardinál Dominik Duka podle Kylara dosud případy zneužívání „ostudně bagatelizoval“, jeho nynějšímu obratu nevěří. „Po aktuálním vývoji jsem ztratil poslední zbytky důvěry v to, že by Arcibiskupství pražské pod vedením kardinála Duky dokázalo případy zneužívání doopravdy řešit nebo aspoň neubližovat obětem,“ doplnil.

Reportéři Seznamu v březnu přinesli informaci, že Duka o sexuálním násilí svých podřízených věděl. Kaplan Marek Drábek a soudkyně Diecézního soudu Plzeň Martina Vintrová zase v pořadu České televize 168 hodin v březnu uvedli, že hovořili s desítkami obětí. Podle Drábka mají poškození společný stud a strach, že budou odmítnuti a nebude jim věřeno. Pachatelé jsou podle Vintrové velmi dobří manipulátoři, oběť také velmi často vydírají. Kvůli strachu z pomsty agresora pak oběti zneužití velmi často nenahlásily. Pro oběti, se kterými Vintrová mluvila, bylo důležité, aby někdo uznal, že byly oběťmi, a aby se jim omluvil. Tři z údajných obětí v ČT popsali, že je v dětství zneužili církevní hodnostáři. V té době jim bylo 11, 12 let a 16 let.

Duka ustanovil kolegium prošetřující důvodná nařčení ze zneužívání mladistvých na začátku letošního roku. V lednu českobudějovické biskupství postavilo mimo službu faráře z vikariátu Sušice-Nepomuk na Klatovsku, svůj krok ale neobjasnilo. Podle serveru HlídacíPes bylo důvodem také podezření ze sexuálního zneužívání nezletilých.

Papež František v únoru na závěr vatikánského summitu o ochraně nezletilých označil duchovní zneužívající děti za nástroje Satana. Katolická církev bude podle něj tomuto jevu „s nejvyšší vážností“ čelit a děti ochrání. Slíbil také, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud. Loni v prosinci papež vyzval duchovní, kteří sexuálně zneužívali děti, aby se vydali justici.

Skandály kolem zneužívání dětí a mladistvých katolickými kněžími katolickou církví po celém světě otřásají už několik let. Kritice nebo obvinění, že utajovali rozsah pedofilních skandálů katolické církve nebo přímo kryli pachatele, čelila i řada kardinálů. Někteří byli sami obviněni ze sexuálního zneužívání.

Reklama

Doporučované