Hlavní obsah

Domluveno. Plekanec sezonu dokončí na Kladně, objeví se i v dresu Komety Brno

Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec na tiskové konferenci Kladna.Video: Sport.cz/Jarmila Bastlová

 

Reklama

Hokejový útočník Tomáš Plekanec, který nečekaně ukončil smlouvu s Montrealem Canadiens, dohraje aktuální sezonu v dresu mateřského klubu Rytíři Kladno. Formou střídavých startů si zahraje i extraligu za Kometu Brno. V play-off za ní nastoupí ale jen v případě, že Kladno nepostoupí do baráže. Majitel klubu Jaromír Jágr navíc potvrdil, že to s útokem na návrat do extraligy myslí skutečně vážně: Po novém roce by rád podepsal ještě jedno velké hokejové eso.

Článek

Situace kolem aktuálně nejlepšího českého hokejisty bez smlouvy je vyřešena: Souboj o šestatřicetiletého Tomáše Plekance, jenž před pár týdny ukončil předčasně smlouvu s Montrealem, vyhrálo mateřské Kladno. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil majitel klubu Jaromír Jágr a předal dalšímu slavnému odchovanci klubu symbolicky dres s číslem čtrnáct.

Plekanec tak bude hrát primárně druhou nejvyšší soutěž. „Poslechl jsem své srdce. Moje jediná myšlenka byla od začátku pokusit se pomoct Kladnu zpátky do extraligy,“ řekl Tomáš Plekanec. V letošní sezoně o stálém angažmá v jiném klubu prý nestál.

Poprvé majitel 1002 startů v NHL nastoupí za Rytíře už tuto sobotu v zápase s Litoměřicemi. Dres Rytířů oblékne poprvé po šesti letech.

Jágr zároveň na tiskové konferenci potvrdil i spekulace o střídavých startech: Plekance díky nim v několika zápasech uvidí i fanoušci nejvyšší české soutěže, kde oblékne dres Komety Brno.

Za Kometu někdejší stálice české reprezentace ale odehraje jen pár zápasů v základní části. Nejpozději 15. února už bude muset podle pravidel hrát výhradně jen za Kladno. V případě, že Rytíři skutečně postoupí stejně jako v minulé sezoně do baráže o nejvyšší soutěž, v boji o třetí mistrovský titul v řadě Plekanec Kometě Brno nebude moct nijak pomoci.

„Kladno je priorita. Chci ho dostat do baráže a pak do extraligy, takže nad titulem nepřemýšlím,” řekl Plekanec, který zatím v kariéře na velký týmový úspěch čeká – a právě proto bylo jeho případné angažmá v Kometě podle spekulací novinářů nejočekávanější. „Regule tady v Česku jsou ale složitější. Přišli jsme na to, že za Kometu budu moct hrát play off jen v případě, že by sezona Kladnu skončila dřív,“ upřesnil a nemusel dodávat, že tohle si nepřeje.

Plekanec řekl, že navzdory tomu všemu extraligu hrát sám formou střídavých startů chtěl a vyžadoval. Jednak proto, aby si udržel výkonnost, a zadruhé proto, aby měl o extraligových soupeřích přehled v případné baráži. „Moc přehled teď nemám. Poslední dny jsem trávil listováním v knížkách o rodinném právu v Kanadě,“ pobavil novináře vtípkem na adresu zpěvačky Lucie Vondráčkové, se kterou se rozvádí.

„Já jsem rád, že se v extralize rozehraje. Až se do hry zapojím i já se svými 115 kily, bude dobrou kondici v naší formaci potřebovat. Věřím, že mu zápasy v Brně pomůžou. Koneckonců je z NHL zvyklý hrát i dva zápasy ve dvou dnech, nebude to žádný problém. Dívali jsme se na rozpis zápasů. Myslím, že by za oba týmy mohl stihnout do toho února odehrát nějakých deset zápasů,” řekl Jágr.

„V extralize jsem se bavil s Kometou, Mladou Boleslaví, Spartou a Plzní. Oslovily mě ještě Třinec a Vítkovice, ale ty jsem kvůli své situaci musel odmítnout,” narážel Plekanec na velkou vzdálenost Kladna a dalších dvou zájemců. „Pro Kometu rozhodlo, že je to poslední dva roky nejlepší tým v Česku. Je pro mě docenění, že o mě měla takový zájem a Libor (Zábranský) mi vyšel vstříc s tím, že chci hrát hlavně za Kladno,“ dodal Plekanec.

Zatímco během poslední výluky v NHL hrál Plekanec za Kladno za jednu korunu, teď Jágr přiznal, že jeho smlouva bude pro klub dražší. „Ale myslím, že spokojené budou obě strany. Kometa to bude mít u Toma o něco dražší, bude mu muset totiž proplácet benzín na cestování z Kladna,“ usmál se Jágr.

„Já věřím, že bude náš rozdílový hráč. Lepší posilu pro boj o extraligu jsme si nemohli přát. Petru Vampolovi jsme před sezonou nedali ani číslo čtrnáct a v duchu věřili, že situace jeho návratu na závěr sezony může nastat. A fakt nastala. Co si přejete, to se vždycky stane,” řekl už vážněji Jágr.

Že to Kladno s návratem do extraligy myslí vážně, navíc Jágr potvrdil i na závěr tiskové konference. Po oznámení podpisu Tomáše Plekance totiž potvrdil zájem Rytířů o dalšího hráče s bohatými zkušenostmi z NHL. Po Novém roce by Kladno mohl posílit obránce James Wisniewski, který za Chicago, Anaheim, Islanders, Carolinu a Columbus odehrál v nejlepší lize světa 552 zápasů.

Wisniewski v minulé sezoně působil ve druhé nejvyšší německé soutěži a reprezentoval Spojené státy na olympiádě v Jižní Koreji. V letošní sezoně je zatím bez angažmá. „Asi pět minut před začátkem tiskovky mi volal jeho agent, jsme v kontaktu. Zájem tam je, důležité bude, v jaké kondici se udržoval. Určitě na Kladno ale nepřijde dřív, jak v novém roce. Má rodinu a dvě děti. Předpokládám, že by na Vánoce ještě chtěl zůstat s nimi doma, což absolutně respektuju,“ řekl Jágr.

Reklama

Doporučované