Hlavní obsah

Domluvil s teroristy mír, který lidé odmítli. Teď ale dostal prezident Kolumbie Nobelovu cenu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Kolumbijský prezident domluvil s hnutím Revoluční ozbrojené síly Kolumbie mír. Podívejte se, jak to probíhalo.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Juan Manuel Santos byl na Nobelovu cenu míru hlavním favoritem.

Článek

Letošní Nobelovu cenu za mír získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dojednal mírovou dohodu s levicovými povstalci z hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Dohoda oficiálně ukončila 52letou občanskou válku v zemi. Rozhodnutí o ceně dnes v Oslu oznámil norský Nobelův výbor.

Uvedl, že ocenění Santosovi udělil „za jeho odhodlané úsilí dovést ke konci více než 50 let dlouhou občanskou válku, která si vyžádala životy nejméně 220 000 Kolumbijců a vyhnala z domovů téměř šest milionů lidí".

Podle Nobelova výboru by „ocenění mělo být rovněž vnímáno jako pocta kolumbijskému lidu, který navzdory obrovskému utrpení nevzdal naději na spravedlivý mír, a všem stranám, které přispěly k mírovému procesu". „Tato pocta je vzdávána v neposlední řadě také nesčetným obětem občanské války," dodal Nobelův výbor.

Signatáři letošní dohody, kolumbijský prezident Santos a vrchní velitel FARC Timoleón Jiménez zvaný Timošenko, patřili u analytiků i sázkových kanceláří mezi nejvíce favorizované kandidáty.

Jejich naděje na zisk ocenění ale podle řady expertů klesly poté, co obyvatelé Kolumbie o víkendu v referendu mírovou dohodu vlády s povstalci odmítli. Pro dohodu se v lidovém hlasování vyslovilo 49,8 procenta voličů, zatímco proti bylo 50,2 procenta. K urnám přišlo pouze 37 procent lidí. Další vývoj v Kolumbii je po referendu nejasný.

Nobelův výbor ovšem v minulosti již několikrát dal ocenění stranám v nedokončeném mírovém procesu, aby je podpořil.

Na Nobelovu cenu za mír byl letos nominován rekordní počet 370 kandidátů - 228 jednotlivců a 148 organizací.

Loni Nobelovu cenu za mír překvapivě získala čtveřice tuniských organizací, která přispěla k budování demokracie v Tunisku po roce 2011, kdy se v zemi uskutečnila první z revolucí „arabského jara".

Tento týden byli ohlášeni laureáti čtyř Nobelových cen, kromě ceny za mír také Nobelovy cena za lékařství, za fyziku a za chemii. V pondělí je na řadě cena za ekonomii a ve čtvrtek za literaturu. Ocenění se budou předávat v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované