Hlavní obsah

„Domluvili jsme se na něčem jiném.“ Podnikatelé pranýřují vládní pomoc

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ještě v pondělí odpoledne premiér Andrej Babiš sliboval znovu uzavřeným oborům stoprocentní kompenzace. Výsledek jednání dopadl jinak.

Článek

„Domluvili jsme se na něčem jiném. Naše původní domluva zajišťovala slušnou kompenzaci uzavřeným podnikům i jejich dodavatelům, kteří jsou na provozu hotelů a restaurací závislí. Podle současných opatření se však tyto navazující obory žádné kompenzace nedočkají,“ stěžuje si Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, na nové opatření a kompenzace schválené vládou na pondělním jednání.

Nový program COVID gastro je podle něj navíc výrazně nižší, než se představitelé postižených sektorů s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (ANO) na nedělní schůzi domlouvali. „Současná výše kompenzuje 10 až 15 procent obratu restaurací a hospod. Když k tomu připočteme Antivirus a COVID nájemné, vyjde kompenzace pro průměrný podnik ve výši 30 až 40 procent obratu. Ve srovnání s Německem ta podpora není ani poloviční,“ komentuje Prouza pro Seznam Zprávy.

Vláda schválila v souvislosti s pandemií koronaviru podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno.

Představitelé uzavřených sektorů v rámci plánovaného omezení vládě mimo jiné navrhovali kompenzace pro ty, kteří obsluhují okénka nebo pracují v kuchyni. „Tam by to mělo být padesát procent náhrad mzdy včetně odvodů,“ říkal Luboš Kastner, expert na gastronomii z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

To ovšem na pondělním zasedání vlády neprošlo, alespoň na tiskové konferenci premiér a ministři na toto téma nehovořili. Podle Tomáše Prouzy se tak v tomto případě z pohledu financí restauraci vyplatí zavřít úplně. „Jsou to ale podniky, kde je důležitý vztah se zákazníkem, na kterého se nechcete vykašlat. Není to jen ekonomické rozhodnutí, jsou v tom emoce. Proto restaurace nechávají otevřeno, i když jsou už dávno v hlubokém minusu,“ komentuje rozhodnutí některých gastro podniků.

Vůbec největším problémem je však nárok restauratérů na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka na den. Čerpat podporu podle nových pravidel může zaměstnavatel také například na manželku, která v podniku pracuje.

Podle Prouzy a Svazu obchodu a cestovního ruchu je částka stanovena velmi nízko. „Je to přibližně polovina toho, co by podnikatelé potřebovali k tomu, aby se dostali alespoň na nulu,“ dodává pro Seznam Zprávy.

Prakticky v likvidačním měřítku se jeví nové uzavření také pro veškeré provozy wellness, fitness a bazénů. „Tyto podniky nemají šanci fungovat ani částečně, jako třeba restaurace a jejich výdejní okénka. Překvapilo mě, že vláda nenavrhla například odložení velkokapacitních plateb energie. Bazény přece v těchto dnech nebudou vyhřívat vodu, peníze ale musí platit dál,“ komentuje Tomáš Prouza.

Už před začátkem jednání vlády na uzavírání provozu wellness a bazénů upozorňoval Ivo Hlaváč z Hospodářské komory.

„Fitness, wellness, bazény. To je sektor, který je dramaticky postižený celou epidemií. Ti lidé už nemají žádné zásoby, ze kterých by žili a fungovali. Pokud tam nepřijdou cílenější kompenzace než doposud, tak je to sektor, který bude horko těžko otvírat. Náklady s napouštěním bazénů a zprovozněním wellness, které zase po týdnu zavřou, jsou enormní,“ sdělil v komentáři pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované