Hlavní obsah

Domobranci v armádních uniformách. Hra na vojáky ve jménu obrany země

Člen Národní domobrany Marek Obrtel často chodí v armádní uniformě. Vojákem už ale není. Zdroj: FB Národní domobranaVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Členy tzv. domobrany je možné potkat v ulicích pražského Žižkova i u česko-německé hranice, kde ve vlacích hledají lidi bez jízdenky. Na sobě mají maskáčovou uniformu.

Článek

Sami o sobě prohlašují, že nevěří, že by se stát staral o naši bezpečnost, a tak tento úkol berou na sebe. Ministerstvo vnitra je vnímá jako bezpečnostní riziko.

Organizovat se v uskupeních a hrát si na vojáky domobranci považují za „správnou cestu za bezpečnou, svobodnou a svrchovanou Českou republikou“. Stát je sice podle zprávy o extremismu sleduje a považuje za rizikové, přímo proti nim ale nezasahuje. A to přesto, že oblékají armádní uniformu, mohou tak klamat veřejnost a tím i případně porušit zákon.

Podle zpráv Ministerstva vnitra jde asi o 200 hlavně starších lidí, kteří se kolem domobrany pohybují. „Jejich členové kolem sebe šířili informační mlhu, aby uměle zvyšovali svůj význam,“ píše se v dokumentu. Cílem je podle úřadů legitimizovat jejich aktivity tak, aby mohli čerpat státní dotace určené na vnitro a obranu. „Oba resorty jakoukoli spolupráci s těmito skupinami jednoznačně odmítají a považují je nadále za bezpečnostní riziko.“

Deklarace rady Národní domobrany

„My, občané České republiky, vědomi si závažnosti probíhajících zahraničních i domácích dějů, v okamžiku nelegálního překračování hranic evropských států milióny migrantů, v předvečer rozpadu Evropské unie a jejích domácích struktur, v časech velkých nebezpečí hrozících našim domovům a našemu státu, nedůvěřujíce vládě nedbající hlasu lidu a nehájící naši bezpečnost, s pocitem, že žádné osobní nepohodlí a oběti nejsou dost velké, jde–li o bezpečí našich domovů, zdraví a životy našich rodin, vyjadřujíce nezlomné přesvědčení, že všem hrozbám přítomným i budoucím je třeba odhodlaně a statečně čelit,“ píše se v deklaraci Národní domobrany s tím, že uskupení je „otevřeno všem občanům připraveným bránit domovinu. Označují to za „správnou cestu za bezpečnou, svobodnou a svrchovanou Českou republikou“!

Nosí uniformu i vojenské symboly. Právo zasahovat ale nemají

Policie v tuto chvíli nesleduje statistiky prohřešků lidí oblékajících vojenskou uniformu. Nemá na to kolonky. Přitom už samotné nošení uniformy civilistou zákon vnímá jako přestupek.

Obecně platí: Kdo má na sobě uniformu, patří k ozbrojené složce státu. A má tak v mírovém stavu pravomoc třeba řídit dopravu. Za válečného stavu pak stejnokroj vizuálně odlišuje vojáky od civilistů, vojáci tak mohou bojovat, ale naopak i být cílem útoku. Pokud ji nosí člověk v civilu, může to mást či zneklidňovat veřejnost.

Právě na to pamatuje zákon o ozbrojených silách v paragrafu 44c. „Fyzická osoba, která není vojákem v činné službě, se dopustí přestupku tím, že úmyslně na místě veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský stejnokroj, nebo takové součásti vojenského stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné”. A za takové provinnění je možné uložit pokutu do tří tisíc korun.

Zelená maskáčová uniforma, kterou nosí, je vyrobená speciálně pro české prostředí. Aby vojáci zapadli mezi naše lesy a trávy. „Pět-a-devadesátka”. Bunda, kalhoty, těžké boty, pokrývka hlavy. Stejnokroj, který se dá i v army shopech pořídit za několik tisíc korun. Oblíbili si ho i čeští rybáři nebo myslivci.

Říkají si domobranci. Podporují ruské povstalce na Ukrajině a kritizují NATO

Tvářemi Národní domobrany jsou Marek Obrtel (bývalý armádní lékař) a Nela Lisková (podle webu Manipulátoři „oblíbenkyně ruských tajných služeb, obdivovatelka Miloše Zemana a V. V. Putina a také „honorární konzulka“ Doněcké republiky).

Místopředseda Zemské domobrany Ivo Gec se pak (v uniformě) objevil na „vlasteneckém setkání” vedle poslance SPD Jiřího Kobzy a poslance ČSSD Jaroslava Foldyny. Jejich fotky v uniformách jsou i na sociálních sítích. Přestupku se snaží ubránit například vlastními hodnostmi.

Foto: Zuzana Černá

Členové Národní domobrany pózují v uniformách Armády České republiky. Zdroj: FB Národní domobrana

Na této fotografii, která je k vidění na Facebooku Národní domobrany, je Marek Obrtel, Nela Lisková a neznámý pán (vpravo).

Marek Obrtel má kompletní vojenský stejnokroj, skutečnou hodnost i jmenovku. V ruce má zelenou čapku. Nela Lisková je oblečená ve stejné uniformě, s vlastní nášivkou domobrany a dokonce s nášivkou brigády rychlého nasazené, ve které stejně jako v armádě nikdy nebyla. Hodnostní označení ani jmenovku nenosí. U třetí osoby je zřejmé, že nemá kompletní uniformu.

Redakci Seznamu se s Markem Obrtelem podařilo spojit e-mailem. Ten ale nepovažoval za „výhodné“ odpovídat na dotazy, a místo toho zpochybnil objektivitu Seznam Zpráv, které označil za „tendenční mainstream“. Na otázky, proč nosí veřejně uniformu a jestli ví o tom, že by mohl porušovat zákon, neodpověděl.

Ministerstvo obrany věří v individuální zodpovědnost

Ministerstvo obrany nemá podle svého vyjádření sílu podobné přečiny řešit. Nemá ale ani v plánu žádné změny zákona.

„Různé druhy uniforem lze v současné době jednoduše zakoupit např. v tzv. army shopech. Znalost příslušné legislativy je proto o individuální zodpovědnosti. My věříme, že spolky oficiálně registrované pod Ministerstvem vnitra ani jejich členové v tomto směru nepáchají žádnou protiprávní činnost,“ napsalo ministerstvo Seznamu v e-mailu.

Vojáci samotní o domobrancích nahlas neradi mluví. V zákulisí ale přiznávají, že je považují za směšné. A vadí jim ještě jedna věc. V uniformě dnes chodí ti, kdo se otevřeně staví proti NATO. To je i případ Marka Obrtela, který vracel pamětní odznaky za misi Severoatlantické aliance (příplatky, které za stejnou misi obdržel).

Reklama

Související témata:

Doporučované