Hlavní obsah

Domov pro seniory ve Velkém Meziříčí potřebuje lidi na výpomoc

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Domov pro seniory ve Velkém Meziříčí na Žďársku potřebuje lidi na výpomoc kvůli rostoucí nemocnosti mezi pracovníky. Situace se podle ředitele Vítězslava Schreka zhoršila po víkendu.

Článek

V pracovní neschopnosti je třetina pečovatelů a několik zdravotních sester, řekl dnes ČTK. Mezi obyvateli domova se zatím nákaza tolik nešíří. Pozitivních na koronavirus je teď sedm z 98 klientů.

Z tří desítek pečovatelů jich je v pracovní neschopnosti 11, domovu teď chybí i tři zdravotní sestry. „Jen co jsme v minulých dnech horko těžko přežili značný personální výpadek v technických provozech, začínáme bojovat se zajištěním péče. Nebere to konce,“ uvedl Schrek.

Domov zřizovaný krajem poskytuje dvě sociální služby, funguje jako domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Zřízené musí mít dvě covid-zóny. Zařízení shání lidi s kvalifikací pro práci v sociálních službách a zdravotní sestry. Podle ředitele by se mu hodila pomoc kdokoli z profesionálů, včetně mediků nebo i lékařů.

„Od rána obvolávám své kolegy a současně kontaktujeme studenty zdravotních a sociálních oborů,“ řekl Schrek. O pomoc armády domov dosud nepožádal. „Zatím to zkusíme tímhle způsobem,“ řekl ředitel k dnešní žádosti o výpomoc zveřejněné na webu domova.

Od středy má platit v domovech pro seniory a dalších zařízeních povinnost pravidelného plošného testování na koronavirus. „Obávám se toho,“ řekl Schrek (ODS), který by se podle uzavřené koaliční smlouvy měl stát novým hejtmanem Kraje Vysočina. Uvedl, že pracovníci v domovech pečujících o klienty nemocné covidem-19 už jsou unavení a testování jim bude zabírat další čas.

Reklama

Doporučované