Hlavní obsah

Domovu důchodců vypadla polovina ošetřovatelek, zavřeli jim hraniční přechod

Foto: Pixabay

Pečovatelskému domu nepřijelo 13 polských ošetřovatelek. Nepustili je přes hranici.

Reklama

Kvůli uzavřeným přechodům do Polska se především na Trutnovsku nedostaly do práce stovky polských zaměstnanců a zaměstnankyň. Některé české firmy jsou na nich přitom závislé. Nejkritičtější je situace v soukromém domově důchodců, kam nedorazila zhruba polovina ošetřovatelek.

Článek

Jediným hraničním přechodem v Královéhradeckém kraji, kde je možné překročit hranice do Polska, zůstal přechod mezi Náchodem a obcí Kudowa-Zdrój, což zkomplikovalo život zejména firmám na Trutnovsku, Broumovsku a Rychnovsku, které zaměstnávají mnoho pracovníků z Polska.

Nejvýrazněji se to dotklo soukromého zdravotnického zařízení Rehamedica v Žacléři. Město leží jen několik kilometrů od hraničního přechodu Královec – Lubawka, jenž však zůstal uzavřen. Právě přes něj denně pendlovalo 13 ošetřovatelek, které se v pondělí nemohly dostavit do služby.

Místo něj je nyní třeba cestovat přes přechody v Náchodě nebo Harrachově, avšak polským pracovnicím to cestu do práce velmi prodlužuje. Ošetřovatelky z Polska mají také obavy z karanténního opatření.

„Obávají se, aby se pak z práce dostaly zpátky a nemusely do dvoutýdenní karantény,“ uvedla vedoucí provozu v zařízení Rehamedica Petra Drábková.

„Jsou to ošetřovatelky, tudíž pro nás nezbytné pracovnice. Situaci už od rána řešíme a jsme bezradní. Je to skoro polovina z celkového počtu ošetřovatelského personálu,“ říká.

Nastalou situaci řeší i vedení města.

„Rehamedica je sice soukromé zařízení, ale pečuje o staré lidi a je na polských ošetřovatelkách závislé, snažíme se jim proto pomoci,“ uvedl starosta Žacléře Aleš Vaníček, který už jednal s hejtmanem Královéhradeckého kraje o tom, jaké jsou možnosti přechod v Královci otevřít.

„Byl jsem se tam v neděli i osobně podívat a poptat se a potvrdili mi, že přechod opravdu zůstává uzavřen,“ uvedl žacléřský starosta.

Připomíná, že cesta na náhradní přechod v Náchodě by pro ošetřovatelky znamenala skoro 200kilometrovou zajížďku. „Dvě a půl hodiny jedna cesta, to není na denní dojíždění,“ říká starosta Vaníček.

Jednání o případném otevření přechodu Královec budou podle něj na delší dobu. „Jelikož se tam musí jednat ještě s polskou stranou,“ říká.

Uzavření hranice nezkomplikovalo život jen v Žacléři, ale také vedení domova důchodců v sousedních Lamperticích. Tam nemohla dorazit z Polska sice jen jedna zdravotní sestra, podle ředitele domova Viktora Selingera je to však pro malé zařízení i tak velký problém.

„I ten jeden člověk je u nás znát, v současné době totiž máme několik lidí nemocných,“ řekl Selinger.

Oba domovy pro seniory zvažují, že by využily služeb studentek zdravotnických škol nebo mediků, které včera ministr zdravotnictví povolal do služby. „Máme to v plánu. Asi deset kilometrů odsud je Trutnov, kde je střední zdravotnická škola. Byli bychom i schopni zajistit studentkám dopravu naší vlastní dodávkou,“ dodal Selinger. Využití studentek zvažují i v Žacléři.

Kromě zdravotnických zařízení se uzavření většiny přechodů dotýká i soukromých výrobních firem. Velkým zaměstnavatelem dělníků z Polska je závod Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku, kde je z Polska až 15 procent z devíti tisíc zaměstnanců. Jak to závod ovlivní, Škodovka neřekla. „K tématu se aktuálně nechceme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí kvasinské továrny Martina Gillichová.

Reklama

Doporučované