Hlavní obsah

Zaplaťte, nebo vás nepustíme domů. Návrat českých horolezců se komplikuje

Reklama

Návrat českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka z Pákistánu do vlasti se protahuje. Po úspěšné záchraně se řeší otázka, kdo ji zaplatí.

Článek

Vypadalo to na dramatický příběh se šťastným koncem. Dva čeští horolezci Jakub Vlček a Petr Macek uvízli ještě s pákistánským průvodcem na hoře Rakapoši. Několikadenní záchranná akce pro ně dopadla dobře. Slanili do nižší polohy, kde je mohl vyzvednout vrtulník.

Příběh má ale nepříjemné pokračování. Pojišťovna odmítá nést náklady záchranné akce, protože podle ní horolezci porušili podmínky pojistného plnění. Ve zkratce podle ní byli tam, kde být neměli. Ať už z hlediska pojištění, nebo také proto, že neměli platná povolení úřadů.

A teď je nechtějí pustit pákistánské úřady ze země, dokud neuhradí peníze za záchranný let. Čeští horolezci jsou tak podle nových informací v Pákistánu zavření v nemocnici a úřady po nich požadují zaplacení jejich záchranné akce z hory Rakapoši. Že jsou prakticky vězněni, potvrdil serveru iDnes.cz šéf výpravy Jakub Vlček.

„Nepustí nás z nemocnice,“ napsal serveru a potvrzuje to i pákistánský ministr cestovního ruchu Raja Nasir, kterého iDnes.cz cituje. „Dokud nezaplatí náklady na helikoptéru, ponecháme je v Gilgitu (okres v Pákistánu, pozn. red.),“ měl uvést Raja Nasir.

Pákistán po horolezcích požaduje uhradit za vyslání vrtulníků a za vyprošťovací akci ve výšce přes šest kilometrů nad mořem čtyři miliony pákistánských rupií, v přepočtu jde o částku přes půl milionu korun.

Částku za české občany odmítá zaplatit pojišťovna, která poukazuje na to, že horolezci překročili pákistánské zákony, když se na horu vydali bez povolení. Zároveň samotná pojišťovna řadí horu Rakapoši mezi nedoporučovanou či zakázanou ke slézání.

Server Hlídacípes.org navíc během pátku přišel s tvrzením od šéfa záchranné mise Karima Šáha Nizarího, že horolezci podcenili přípravu na složitý výstup a odmítali se přesunout na místo, kam pro ně mohla přiletět záchranná helikoptéra.

Naopak Češi dříve pro Seznam Zprávy popsali, že na záchranu museli dlouze čekat. „Přišlo nám trochu škoda, že vždycky slíbili, že zítra přiletí vrtulník, přistane a odveze nás po jednom dolů. On ale každý den přiletěl, zamával nám a letěl pryč,“ popisoval Jakub Vlček.

Podle Nizárího jde z jejich strany o snahu sejmout ze sebe vinu, aby právě nemuseli platit náklady záchrany.

Reklama

Doporučované