Hlavní obsah

Domy bez střechy, zlomený betonový sloup. Podívejte se, jak vichřice řádila v Bohuslavicích

V Bohuslavicích vichr poškodil až 80 domů, škody budou v milionech (zdroj: HZS Královéhradecký kraj).Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Náchodskem se v pátek vpodvečer přehnala větrná smršť. Škody budou v řádech milionů korun.

Článek

Zhruba 80 domů v Bohuslavicích na Náchodsku poškodila páteční větrná smršť. Nikdo nebyl zraněn, škody se odhadují na miliony korun.

„Úplně bez střech je deset až 15 domů, asi tři domy jsou i bez krovů a další jsou poškozené částečně," potvrdil starosta obce Jiří Tojnar. Podle něj vichřice, která se tudy v pátek prohnala kolem 17:30, trvala odhadem pět minut. O její síle vypovídá to, že dokázala například zlomit v polovině betonový sloup elektrického vedení nebo ohnout dopravní značky u země. „Byla to neskutečná síla," řekl Tojnar.

Podle místních byl při hlavním náporu větru slyšet hrozný hukot. Lidé z oken sledovali, jak po zahradách létají kusy střech a běsnící živel vyvrací stromy v zahradách.

V Bohuslavicích jsou stopy ničivého živlu patrné téměř na každém kroku, u mnoha domů jsou hromádky rozbitých tašek, na zahradách leží kusy plechů ze střech a větve. Před obecním úřadem vichr zvedl betonový kryt hlavního uzávěru plynu a rozbil ho na malé kusy. Náporu větru neodolala ani dřevěná autobusová zastávka, vichr dokonce ohýbal dopravní značky.

Lidé se stihli schovat

„Byl to mžik, šlo to ve dvou fázích, na konci vesnice se asi srazila teplá a studená fronta a pak už to frčelo. Jeden ze sousedů říkal, že viděl, jak se na vesnici valí dvě točící turbíny úplně mléčného vzduchu," řekl Svatoslav Jeník, kterému smršť poškodila část střechy a poničila zahradu.

Problémy mu také dělá, že nejde elektřina. „Mrazáky vyházíme, protože elektřina půjde asi až v pondělí kvůli poničeným přivaděčům. Máme alespoň dobrý zážitek, ale hlavně že jsme v cajku," řekl Jeník, který se po větrné smršti snažil dovolat meteorologům, aby se ujistil, že už další nápory větru nehrozí.

„Zklamalo mě, že mě odkázali jen na placenou linku, takže jsem raději zavolal svým známým na hradecké letiště, kteří mi řekli, že už je to naštěstí pryč," řekl Jeník.

Proudění větru nad ČR pro následující dny:

Lidé se před silným větrem stihli většinou schovat, někteří měli obrovské štěstí. „Na osobní automobil, ve kterém seděli čtyři lidé, spadla lípa. Naštěstí se jim nic nestalo," řekl starosta vesnice, ve které žije ve čtyřech stovkách domů tisíc obyvatel.

Přímo u hlavní silnice na Hradec Králové vzal vítr z rekonstruovaného domu celou střechu, na místě v sobotu dopoledne jeřáb sundával komín, který vichr vyvrátil, na trávníku u domu ležely rozházené kusy štítové zdi. „Komín byl úplně nový. Odneslo to celou střechu a dokonce zbořilo nově postavené příčky v prvním patře," řekla žena postávající na zahradě vedle vyvrácených stromů.

Hasiči v Královéhradeckém kraji měli v souvislosti s bouřkou od pátečního poledne do večera přes 200 výjezdů, převážně likvidovali popadané stromy.

Reklama

Doporučované