Hlavní obsah

Domy podél řeky Mekong kvůli těžbě mizí ve vodě. Strachy nespíme, říkají místní

Obydlí u řeky Mekong padají a mizí ve vodě.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Příčinou jsou přehrady postavené výše proti proudu řeky, které zachycují usazeniny, které se nedostávají dále po proudu. Dalším důvodem je rozsáhlá těžba písku přímo z koryta řeky, která způsobuje postupné klesání hladiny, erozi a rozsáhlé rozrušování břehů. Písek je klíčový stavební materiál a ve Vietnamu se s ním obchoduje ve velkém.

Článek

Stovky obyvatel břehů řeky Mekong trápí, že přijdou o střechu nad hlavou. Jejich domy se totiž pomalu potápějí a mizí v řece. „Můj dům stál více než 10 metrů od břehu řeky. Měla jsem ložnici, kuchyň i zahradu, a to všechno je ztracené ve vodě,“ popsala jedna z místních žen Kim Anhová pro agenturu Reuters.

Pády domů jsou následkem rozsáhlé těžby písku z koryta řeky, která způsobuje postupné klesání hladiny, erozi a rozsáhlé rozrušování břehů. Jak píše agentura Reuters, místní úřady si se situací neví rady. Dao Trong Tu, šéf vietnamské komise pro říční síť, navrhl postupné přesunutí všech ohrožených obyvatel. Místní s tím ale nesouhlasí a rádi by zůstali u řeky, kde si často vydělávají na živobytí, například rybolovem.

Hlavní příčinou situace jsou podle agentury Reuters přehrady postavené výše proti proudu řeky. Ty podle místních úřadů zachycují usazeniny v nádrži, místo toho, aby se dostaly dále po proudu. Situaci zhoršuje i zmíněná cílená těžba písku. S tím se ve Vietnamu obchoduje ve velkém. Poptávají ho hlavně stavební firmy, jelikož je důležitou složkou betonu a dalších stavebních materiálů.

Řeka Mekong je dlouhá přes 4 300 kilometrů a teče podél hranic Myanmaru, Laosu a Thajska přes Kambodžu až po Vietnam, kde tvoří oblast přezdívanou jako „Devět draků”. Celý region se potýká s rychlým vymíláním písku.

„Nerozumím tomu, že moji předci zde mohli žít desítky let a nic se nestalo. Jsme příliš vyděšení často i jen v noci usnout,“ řekl další z místních obyvatel Dang Thi Thanh Thuy.

Reklama

Související témata:

Doporučované