Hlavní obsah

Donald Trump chce smířit Izraelce s Palestinci

Trump slíbil Abbásovi, že mu pomůže nastolit mír.

 

Reklama

Svoboda pro Palestince je podle šéfa palestinské autonomie klíčem k míru a stabilitě po celém světě.

Článek

Americký prezident Donald Trump se dnes v přísně střežené automobilové koloně přesunul z Jeruzaléma do osm kilometrů vzdáleného Betlému na Západním břehu Jordánu okupovaném Izraelem. V biblickém místě narození Ježíše Krista se setkal se šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem, s nímž jednal už počátkem května v Bílém domě.

Trump v besedě s Abbásem vyjádřil naději, že „Amerika může Izraelcům a Palestincům pomoci nastolit mír a přinést regionu a jeho obyvatelům novou naději". Pokud se obě znesvářené strany na míru dohodnou, „zahájí to mírový proces na celém Blízkém východě," řekl prezident podle agentury AP. „Byl by to ohromující úspěch," dodal Trump.

„Prezident Abbás mě ujistil, že je připraven upřímně usilovat o mír. To samé mi slíbil i premiér Benjamin Netanjahu," uvedl Trump s odkazem na pondělní rozhovor s předsedou izraelské vlády.

Palestinský předák poznamenal, že „ponechává dveře pro dialog s izraelským sousedem otevřené". Zopakoval ale palestinské podmínky včetně nároku na východní Jeruzalém jako hlavní město budoucího palestinského státu.

„Naším hlavním problémem je okupace a židovské osady, stejně jako izraelské odmítání práva Palestinců na vlastní stát. Problém mezi námi a judaismem neexistuje," konstatoval Abbás. Svoboda pro Palestince je podle něj klíčem k míru a stabilitě po celém světě.

V pondělním rozhovoru s Netanjahuem americký prezident prohlásil, že v mírovém úsilí se objevily nové reálné možnosti, které dosud neexistovaly. „Slyšel jsem, že dohoda (o míru na Blízkém východě) je jednou z nejtěžších, ale mám pocit, že se tam brzy dostaneme," řekl šéf Bílého domu izraelskému ministerskému předsedovi.

Reklama

Doporučované