Hlavní obsah

Donald Trump je navržen na Nobelovu cenu za mír, nominaci získal už potřetí

Na Nobelu cenu za mír je nominován i americký prezident Donald Trump či ruský opoziční list Novaja GazetaVideo: AP

 

Reklama

Kdo nominoval Donalda Trumpa, není známo. V seznamu navržených kandidátů na prestižní cenu figuruje i ruský list Novaja Gazeta. Nositel Nobelovy ceny za mír bude znám na podzim.

Článek

Mezi osobnostmi a skupinami navrženými na letošní Nobelovu cenu za mír je i americký prezident Donald Trump. Serveru Nettavisen to ve čtvrtek řekl ředitel norského mírového institutu PRIO Henrik Urdal.

Šéf Bílého domu je na prestižní ocenění navržen již potřetí za sebou. Kdo jej letos nominoval, ale Urdal prozradit nechtěl. Pouze uvedl, že se jedná o Američana.

V minulosti z řad amerických prezidentů cenu získali Barack Obama, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson a Jimmy Carter.

Podle Urdala je na seznamu nominovaných třeba i redakce ruského opozičního listu Novaja Gazeta. Tu nominoval spolu s aktivisty bojujícími za lidská práva sám ředitel mírového institutu PRIO. Je totiž podle něj nejvyšší čas, aby se ruským aktivistům dostalo patřičného uznání. Od roku 1990, kdy Nobelovu cenu za mír dostal tehdejší vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov, žádný Rus toto ocenění nezískal.

K Nobelově ceně mě dovedla podezíravost naučená za komunismu, říká německý fyzik oceněný za chemii

Mezi navrženými na ocenění jsou také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, někdejší spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), konžský gynekolog Denis Mukwege či kurdští pešmergové, kteří v Iráku bojují proti teroristické organizaci Islámský stát.

Navrhnout osobnost či organizaci, která by si zasloužila získat letos Nobelovu cenu míru, bylo možné do středy. Seznam těch, z nichž se nakonec bude vybírat, ale stále není kompletní. Do konce února může totiž své návrhy předkládat ještě pět členů Nobelova výboru.

Loni padl rekord v počtu nominovaných osobností a organizací. Celkově jich bylo 318.

Nositel letošní Nobelovy ceny za mír by měl být znám na podzim. Převzít cenu by si pak měl tradičně v norské metropoli 10. prosince, na výročí úmrtí Alfreda Nobela.

Nobelova cena za mír náleží organizaci bojující za zrušení jaderných zbraní. Její šéfka varovala Trumpa i Kim Čong-una

Reklama

Související témata:

Doporučované