Hlavní obsah

Donald Trump je v Jižní Koreji. Námořnictvo tu bude cvičit ozbrojené letadlové lodě

Americký prezident Trump věří, že KLDR přistoupí na jednání u jednoho stoluVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Příjezd prezidenta Spojených států Donalda Trumpa do Soulu provází cvičení amerických letadlových lodí a dalších vojenských sil. Podle Severokorejců zvyšují kroky USA hrozbu další korejské války.

Článek

Tři letadlové lodě námořnictva americké armády doprovázené řízenými střelami a ponorkami provedou v následujících dnech ve vodách Tichého oceánu zkušební souboje. Předpokládá se, že KLDR bude demonstraci síly americké armády vnímat jako přímou provokaci.

Zatímco americké námořnictvo bylo ohledně přítomnosti ozbrojených sil v regionu zdrženlivé, Donald Trump o tom otevřeně promluvil na úterní tiskové konferenci v Soulu.

„Myslím, že předvádíme skvělou sílu. Ke Korejskému poolostrovu jsme poslali tři největší letadlové lodě na světě. Na místě je i nukleární ponorka,” řekl Trump v Soulu.

Která ponorka je na místě, Trump neřekl. Ale ponorková loď USS Michigan, vyzbrojená raketami Tomahawk, se minulý měsíc ohlásila z jihokorejského Busanu.

Dodal také, že doufá, že Spojené státy nebudou nikdy muset vojenské síly na Korejském poolostrově použít.

„S tím, co bylo řečeno, opravdu věřím, že má smysl pro Severní Koreu, aby přišla ke společnému stolu a uzavřela dohodu, která bude dobrá pro lid Severní Koreje,” poznamenal Trump.

Výcvik, kterého se účastní i letadlové lodě USS Nimitz, USS Ronald Reagan a USS Theodore Roosevelt, navazuje na cvičení námořnictva USA, Austrálie a Jižní Koreje, simulující zadržení jaderného materiálu určeného pro Severní Koreu.

Severokorejští vládní úředníci minulé pondělí prohlásili, že USA podnikají stále více kroků, které by mohly zapříčinit další korejskou válku.

Trump v pondělí v Tokiu řekl, že Japonci budou schopni sestřelit severokorejské raketové střely. Tedy v případě, že japonský premiér Šinzó Abe „dokončí nákup vojenského vybavení od Spojených států”.

Z Japonska pokračoval Trump do Soulu, kde se potkal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, aby zkontrolovali americké a jihokorejské vojenské jednotky.

Desítky tisíc amerických vojáků jsou nasazené na základnách v Jižní Koreji. Ta je důležitým spojencem USA již od padesátých let dvacátého století, kdy oba státy společně bojovaly v korejské válce.

Reklama

Doporučované