Hlavní obsah

Donald Trump má nového největšího nepřítele. Jmenuje se Fed

Prezident USA Donald Trump kritizuje Fed.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký prezident stupňuje kritiku americké centrální banky.

Článek

Když se Donalda Trumpa zeptáte, kdo nebo co představuje největší riziko pro americkou ekonomiku, pro odpověď nejde daleko. Vlastně mu stačí tři písmena: Fed.

Svou kritiku instituce, která v USA hraje roli centrální banky, naposledy vystupňoval v rozhovoru pro úterní vydání The Wall Street Journal.

Trump vyčítá Fedu, že příliš rychle zvyšuje základní úrokovou sazbu. A o jejím šéfovi Jeromu Powellovi si navíc myslí, že mu to „v podstatě dělá radost“.

Trumpova motivace je zřejmá: Potřebuje, aby si americké firmy mohly levně půjčovat peníze, zatímco kroky Fedu (opakované zvyšování sazeb, od nichž se úroky u půjček odvíjejí) míří přesně opačným směrem: Peníze zdražují.

„Pokaždé když se nám (americké ekonomice – pozn. red.) něco povede, zvýší úroky,” postěžoval si Trump na šéfa Rady guvernérů Fedu. Centrální banka naposledy zvedla základní úrokovou sazbu koncem září. Bylo to o čtvrt procentního bodu do rozpětí 2,0 až 2,25 procenta. Zároveň v prohlášení dodala, že do konce letošního roku plánuje zvýšit úroky ještě jednou a příští rok přikročí ke třem zvýšením. Úkolem Fedu je usilovat o nízkou inflaci a nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti v USA je na nejnižší úrovni za posledních téměř 50 let a meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu zpomalil na 2,7 procenta z červencových 2,9 procenta. Podle nynějšího šéfa Fedu a mnohých dalších ekonomů tedy již není nutné ekonomiku stimulovat rekordně nízkými sazbami. Trump už dříve plány Fedu na zvyšování sazeb komentoval slovy, že „se zbláznil“ a je „mimo kontrolu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované