Hlavní obsah

Donald Trump neodpouští. Ženu deportovali po 22 letech z USA, rodina zůstala

Trumpův režim přitvrdil i v oblasti deportace nelegálních přistěhovalců.

 

Reklama

V USA žila od 14 let. Teď se musí vrátit do Mexika kvůli novému nařízení.

Článek

Šestatřicetiletá Mexičanka Guadalupe Garcia De Rayos přišla na imigrační oddělení, kde se úředníkům měla každoročně hlásit. Ve Spojených státech totiž žila nelegálně, ale mohla zůstat pod podmínkou, že s úřady zůstane v kontaktu.

Jednou za rok se proto měla nahlásit a zodpovědět úředníkům pár otázek. Za dětmi a manželem, kteří na ni čekali venku, se po poslední kontrole už ale nevrátila. Agenti ji totiž okamžitě vzali do vazby a nařídili deportaci.

Proč se to stalo?

Prezident Donald Trump podepsal 25. ledna výkonné nařízení, které rozšiřuje předpisy týkající se deportace. Pomocí nového pravidla chce totiž v zemi „zajistit veřejnou bezpečnost amerického lidu”. Toto nařízení dává úřadům mimo jiné právo, aby nehlášené přistěhovalce, kteří jsou obviněni z jakéhokoli trestného činu, určily k deportaci. Zatímco za Obamovy legislativy takové nařízení platilo pouze pro ty, kteří na kontě měli závažné trestné činy nebo spolupráci s gangy. Předchozí prezident byl vůči nelegálním přistěhovalcům, kteří do USA vstoupili jako děti, zkrátka shovívavější.

Garcia, matka dvou dětí, byla v roce 2008 obviněna z používání padělaných dokladů, aby získala práci. Strávila poté šest měsíců ve vězení, od té doby však se zákonem neměla problém. Navíc splňovala všechny požadavky, které jí úřad pro setrvání v zemi ukládal. Poté, co došlo ke zpřísnění pravidel, ji ale nekompromisně deportovali.

Sbalte matce kufr, pojede do Mexika

„Nemyslím si, že je spravedlivé, aby ji od nás odvezli pryč,” řekla čtrnáctiletá dcera Jacqueline Garcia de Rayos. „Jediný její zločin byl, že tu pracovala. Ale dělala to proto, aby nás podporovala. Je to velmi laskavý člověk, který ke všem přistupuje jako k vlastní rodině. Nikomu nic neudělala,” dodala. Manžel deportované ženy Aaron Reyes je taktéž bez dokladů. „Tohle je naše země. Je to místo, kde jsme strávili většinu života,” řekl manžel. „Chodili jsme tu už do školy. To je místo, kde jsme se setkali poprvé. Tady jsme se vzali, začali společně žít a narodily se nám tu i děti,” dodal.

Sedm zatčených

Před úřady v americkém Phoenixu se ve středu večer shromáždila více než stovka demonstrantů. Garciiny děti se spolu s některými demonstranty pokusily zablokovat auto, ve kterém ženu odváželi. Sedm demonstrantů bylo zatčeno.

Úřady se nemýlily

Případem se začal zabývat Úřad pro imigraci a celní správu, který potvrdil, že případ vyšetřovali na několika úrovních imigračního soudního systému. Zapojena byla i rada, která rozhoduje o imigračních žádostech. Podle soudce žena neměla právní základ, který by jí umožňoval setrvat ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Doporučované