Hlavní obsah

Donald Trump podepsal zákon o protiruských sankcích

(Ne)přítel Ruska? Donald Trump podepíše zákon o ruských sankcíchVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Zákon postihne sankcemi klíčová odvětví ruského hospodářství, navíc zmenšuje i vliv prezidenta na případné změny sankcí.

Článek

Americký prezident Donald Trump podepíše zákon, který uvaluje nové sankce vůči Rusku. Informoval o tom Bílý dům. Zákon, jenž zahrnuje rovněž nové sankce vůči Íránu a Severní Koreji, již dříve odsouhlasil Kongres. Rusko na připravované sankce reagovalo rozhodnutím o vyhoštění části diplomatů USA.

Trump byl dosud známý svojí vstřícností vůči Moskvě. Nebylo tedy jasné, jaké stanovisko k sankcím zaujme. V rámci nového zákona, který v úterý schválila americká Sněmovna reprezentantů a ve čtvrtek jej odsouhlasil rovněž Senát, nebude moci prezident sankce mírnit ani zrušit bez souhlasu Kongresu.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek vyzvalo Spojené státy, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika osob se toto rozhodnutí bude týkat, zatím nebylo oficiálně oznámeno. Rusko rovněž uvedlo, že od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v ruské metropoli.

Reklama

Doporučované