Hlavní obsah

Donald Trump se poprvé vyslovil pro odložení voleb

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Prezident USA Donald Trump vyzval k odložení listopadových prezidentských voleb. Jako důvod uvádí možné podvádění v korespondenčních volbách v řádném termínu, neuvedl však žádné důkazy. Datum voleb je stanoveno americkou ústavou.

Článek

Trump také na Twitteru upozornil, že by výsledky mohly být nepřesné.

„S všeobecným korespondenčním hlasováním budou volby v roce 2020 nejvíc zkreslenými a podvodnými volbami v historii,“ napsal americký prezident na svůj twitter. „Pro Spojené státy to bude velmi trapné. Posuňte volby, dokud lidé nebudou moct volit právoplatně, zajištěně a bezpečně,“ vyzývá Trump.

Trump brojí proti distančnímu hlasování dlouhodobě. Považuje ho za zmanipulovatelné. Americké státy chtějí voličům umožnit korespondenční volbu z bezpečnostních důvodů spojených se zdravotními riziky probíhající pandemie. Američané se také obávají, že pokud Trump neobhájí pozici v Bílém domě, odmítne svou porážku uznat. V rozhovoru s televizí Fox News uvedl, že „uvidí“.

Na to, že se Trump pokusí volby odsunout, už také dlouhodobě upozorňuje demokratický protikandidát Joe Biden.

Datum amerických voleb je pevně dáno ústavou na první úterý v listopadu každé čtyři roky. Změnit je může jen schválení obou komor amerického Kongresu.

Spojené státy hlásí největší počet nákaz a úmrtí na nemoc covid-19 na celém světě. Agentura Reuters ve středu informovala, že počet obětí už překonal hranici 150 000. Jen za posledních deset dní zemřelo v zemi na koronavirus 10 000 lidí. Koronavirem se v USA nakazilo přes 4 miliony lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované