Hlavní obsah

„Volejte přímo mně". Donald Trump loví rádce v Silicon Valley

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Novému americkému prezidentovi budou radit ty největší špičky technologických gigantů. Mnozí přitom jsou Trumpovými kritiky.

Článek

Technologický summit - tak se přezdívá setkání budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa se šéfy amerických technologických gigantů, jehož smyslem bylo nastartovat spolupráci úspěšných s příští administrativou.

„Jsem tady, chlapci, abych vám pomohl," zahájil setkání Trump. Záhy však připustil, že pomoc bude hledat sám, a to právě u technologických špiček ze Silicon Valley. Mnozí z nich přitom patří ke kritikům Trumpovy politiky.

Mezi pozvanými byl šéf společnosti Apple Tim Cook, spoluzakladatel Google Larry Page, šéf Amazonu Jeff Bezos nebo Elon Musk, ředitel společnosti Tesla Motors a kosmické firmy SpaceX.

Foto: Zdeněk Bucek

Usazení hostů na této schůzce bylo velmi důležité.

Právě Elon Musk patří mezi nejvýraznější kritiky Donalda Trumpa. Otevřeně řekl, že Trump podle něj není mužem na správném místě.

Nyní se však spolu s Timem Cookem stane součástí technologického týmu, který má budoucímu vládci Oválné pracovny tlumočit názory soukromého sektoru.

Tím, kdo pozvání ke stolu v Trump Tower nepřijal, byl šéf úspěšné společnosti Airbnb Brian Chesky. Připojil se k více než 600 zaměstnancům a podnikatelům ze Silicon Valley, kteří sepsali otevřený dopis. V něm Trumpovi vyčítají vládní dozor nad tokem informací, hospodářské vztahy s Čínou a jeho názory na migraci.

Donald Trump šéfy firem během technologického summitu ještě ujistil, že se na něj mohou kdykoliv obrátit: „Kdykoli volejte mým lidem. Nebo přímo mně. To je úplně jedno. Žádné formality nebudou."

Reklama

Doporučované