Hlavní obsah

Donald Trump slaví rok ve funkci. V ulicích amerických měst protestují tisíce žen

Tisíce lidí se zúčastnily pochodů za práva ženVideo: Reuters

 

Reklama

Koordinované protesty proti Trumpově politice se konaly ve Washingtonu, New Yorku, Los Angeles, Chicagu a dalších 250 městech a jsou opakováním masových protestů, které se uskutečnily den po Trumpově inauguraci v loňském roce.

Článek

Tisíce lidí se v sobotu po celých Spojených státech zúčastnily druhého pochodu za práva žen, který byl uspořádán v rámci prvního výročí inaugurace prezidenta Donalda Trumpa. Koordinované protesty proti Trumpově politice se konaly ve Washingtonu, New Yorku, Los Angeles, Chicagu a dalších 250 městech a jsou opakováním loňských masových protestů. Protesty jsou plánovány také v Británii, Japonsku a dalších zemích, uvedla agentura Reuters.

Washingtonských protestů se účastnili politici Demokratické strany, včetně senátora Tima Kaineho. Ten obvinil Trumpa a republikány, že jsou zodpovědní za současný stav, kdy se kvůli nedohodě na dočasném rozpočtu pro federální vládu musejí začít zavírat některé státní úřady. Podle něj to je výsledkem neschopnosti Republikánské strany vykonávat základní vládní činnosti, k nimž patří i sestavování rozpočtu.

Mnoho demonstrantů si nasadilo růžové pletené čepice s ušima, přezdívané pussy hat, které byly i poznávacím znamením protestujících. Vytvořeny byly pro loňský pochod jako odkaz na Trumpův komentář o ženských genitáliích. Čepice se rychle staly symbolem posilování postavení žen a opozice vůči novému prezidentovi.

Podle některých kritiků však letošní pochody postrádají jasné zaměření. Poukázat na problémy jako je imigrace by podle analytičky liberálního institutu Reason Foundation Sikhy Dalmiaové mělo větší dopad.

Jedním z největších pochodů má být ten v New Yorku, na který přislíbilo na Facebooku účast 37 tisíc lidí. Počet účastníků letošních demonstrací však zaostává za loňským rokem, kdy se protestů 21. ledna zúčastnilo odhadem na pět milionů lidí. Byl to jeden z nejmasovějších protestů v historii USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované