Hlavní obsah

Donald Trump útočí na Amazon, kvůli internetovému prodejci prý krachují tisíce rodinných podniků

Po kritice Trumpa společnosti výrazně klesly akcie. Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump kritizoval společnost už v minulosti a teď se prý chystá zasáhnout do jejího provozu. Chce provést změny v daních, které podle něj Amazon skoro neplatí.

Článek

Prezident USA Donald Trump kritizuje internetového prodejce Amazon kvůli daním a obchodním praktikám firmy. Internetový gigant podle něj způsobil zkrachování několika tisíců maloobchodníků. Trump ve svém příspěvku na Twitteru uvedl, že společnost na rozdíl od ostatních platí státu jen minimální nebo žádné daně. A prý se Amazonu obával ještě před prezidentskými volbami před dvěma lety.

Trumpovo vyjádření přichází v době, kdy akcie obchodního giganta výrazně klesly. Mohou za to pravděpodobně zprávy, že americký prezident hodlá proti firmě zasáhnout a zbrzdit její rozvoj. Informace stáhla akcie firmy dolů až o více než sedm procent a tržní kapitalizace firmy se tak v jednu chvíli snížila o 53,6 miliardy USD (1,1 bilionu Kč), uvedla agentura Reuters.

Podle informací webu The Independent Trump teď jedná o změnách, které se budou týkat daní pro Amazon.

Generálním ředitelem firmy je Jeff Bezos, kterého časopis Forbes označil za nejbohatšího muže světa. V jeho vlastnictví je také list The Washington post, který je častým terčem Trumpovy kritiky.

Technologické společnosti jsou v současné době pod tlakem kvůli firmě Facebook, jež nedávno přiznala, že politická konzultační společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala soukromé informace až padesáti milionů uživatelů sociální sítě.

Reklama

Doporučované