Hlavní obsah

Trump v dopise Kimovi odřekl červnový summit. V případě komplikací má připravenou armádu

Trump zrušil plánovaný summit s Kimem.Video: Klára Galová, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump odřekl své setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které se mělo konat 12. června v Singapuru.

Článek

Trump ve zveřejněném dopise adresovaném Kimovi napsal, že zrušení summitu je promarněnou šancí, ale že tak musel učinit kvůli „obrovskému hněvu a otevřenému nepřátelství“ ve vůdcových nedávných prohlášeních. Setkání s Kimem v budoucnu ale nevylučuje.

„Velmi jsem se na setkání s vámi těšil,“ napsal Trump Kimovi. „Bohužel z obrovského hněvu a otevřeného nepřátelství ve většině vašich posledních prohlášení cítím, že by bylo nyní nevhodné dlouho plánované setkání uskutečnit,“ vysvětlil americký prezident.

Kimovi nicméně vzkázal, aby se nerozpakoval mu zavolat či napsat, pokud svůj názor na summit změní.

Donald Trump na tiskové konferenci po zveřejnění dopisu Kimovi uvedl, že Spojené státy jsou v případě „pošetilého“ kroku KLDR připraveny zasáhnout vojensky. USA podle něj mají plnou podporu Jižní Koreje a Japonska, tamní vlády jsou dokonce v případě konfliktu ochotné pokrýt část finančních nákladů spojených s americkým zásahem na východě asijského kontinentu.

Na dotaz, zda očekává, že by k ozbrojenému konfliktu skutečně došlo, odpověděl nejasně. „Uvidíme, co se stane. Máme velice silnou pozici. Zároveň věřím, že oni chtějí udělat to, co je správné. Věřím, že Kim Čong-un udělá správnou věc,“ řekl Trump. Dosavadní dialog, až na změnu severokorejské rétoriky v posledních dnech, označil Trump za „velmi dobrý“.

Proč se představitelé KLDR v posledních dnech rozhodli pro změnu ve vystupování, Trump podle svých slov ví a jejich krok chápe. Odmítl ale upřesnit, co za tím stojí. „Neřeknu vám, co se stalo, ale myslím, že vím, proč začali mluvit jinak,“ dodal.

Zrušení setkání se severokorejským protějškem pak označil za ohromný krok zpět ve světovém dění.

Americká televizní stanice CNN přinesla rozhovor se svým reportérem Willem Ripleym, který je stále v Severní Koreji poté, co se zúčastnil pozorování zničení jaderného testovacího střediska. „Být přímo v Severní Koreji jen chvíli poté, co zničili jaderné testovací středisko a teď zjistili, že summit nebude, bylo opravdu hodně nepříjemné,“ řekl Ripley.

V momentě, kdy se Ripley o zrušení setkání dozvěděl, seděl ve vlaku se severokorejskými představiteli. „Všichni byli v šoku. Nikdo ze Severokorejců nám neposkytl oficiální vyjádření, ale okamžitě vstali od stolu a po telefonu začali předávat zprávu dál. Můžeme si jen domýšlet, jak si teď připadají. Jako důkaz ochoty vzdát se jaderných zbraní před chvílí zničili svoje testovací středisko a během pár minut se všechno změnilo,“ dodal.

Zrušením červnového summitu v posledních dnech vyhrožovaly obě strany. KLDR se nelíbilo, že Američané požadují jednostranné jaderné odzbrojení, zatímco představitelé Spojených států trvali na tom, že pokud Severokorejci nepřistoupí na veškeré předložené podmínky, nebude možné se sejít.

Severní Korea kritizovala taktéž americkou rétoriku spojující případné jednání mezi oběma státy se situací v Libyi za vlády diktátora Muammara Kaddáfího, o kterém mluvil naposledy v programu televizní stanice Fox News americký viceprezident Mike Pence.

Bývalý libyjský vůdce se sice svého jaderného programu vzdal, za pár let byl ale svržen a při státním převratu zabit.

Náměstkyně šéfa severokorejské diplomacie Čche Son-hui ve čtvrtek uvedla, že Pchjongjang je zrovna tak připraven na jaderný konflikt jako na setkání u jednacího stolu.

Podle Trumpa Severokorejci sice mluví o svém nukleárním arzenálu, ale „ten náš je tak obrovský a mocný, že se modlím k bohu, aby nemusel být nikdy použit“.

Reklama

Doporučované