Hlavní obsah

Donald Trump vyzývá k vyzbrojování učitelů. Žáky ochrání lépe než strážníci, uvedl

Učitelům kvalifikovaným k držení zbraně by americká vláda vyplácela bonusy.Video: AP

 

Reklama

Návrh je podle Trumpa nejlepší odpovědí na rostoucí počet útoků na amerických školách.

Článek

Americký prezident trvá na svém návrhu ozbrojit část učitelů. Na konferenci s australským premiérem uvedl, že učitelé dovedou studenty ochránit lépe než ochranka. Jeho návrh je reakcí na tragédii z minulého týdne, kdy devatenáctiletý mladík postřílel na floridské škole sedmnáct lidí.

„Podívejte se, strážník ty děti osobně nezná, nemá k nim žádný vztah. Ten muž, který během útoku hlídal před školou, ty děti nemiluje, nejspíš je ani nezná. Zato učitelé svoje děti opravdu milují, milují svoje žáky, milují svoje studenty. Dělají to z lásky. A teď se to musí naučit se zbraněmi. Nemluvím tu o všech, mluvím jen o malém procentu z nich,“ uvedl.

Trump výrokem reagoval na školního strážníka Scota Petersona, který objekt školy hlídal v době, kdy k incidentu došlo. Ten byl od místa činu vzdálený jen několik desítek metrů, střelce však nezastavil. Americký prezident ho za to v minulosti opakovaně označil za zbabělce. Peterson krátce po masakru na svou funkci rezignoval.

Svůj záměr vyzbrojit část učitelů Trump zopakoval také na Twitteru. V několika příspěvcích vysvětlil, že by jeho návrh mohl fungovat zároveň jako prevence.

„Žádného pomatence by nenapadlo jít střílet na místo, kde je řada učitelů vyškolených k okamžitému protiútoku. Zbabělci tam nepůjdou... Problém vyřešen. Musíme být útoční, pouhá obrana nestačí!“

Trump na sociálních sítích zároveň dodal, že při průměrné délce útoku tři minuty je obrana učitelů nezbytná. Policisté a záchranáři totiž na místo činu přijíždějí ještě o několik dlouhých minut později. Ideální by podle Bílého domu bylo vyzbrojit deset až dvacet procent učitelů, kterým by americká vláda vyplácela speciální bonusy.

Návrh na vyzbrojení amerických škol přitom sám Trump dříve odmítal. V květnu roku 2016 před prezidentskými volbami například vyvrátil obvinění Hillary Clintonové, že chce zbraně přitáhnout do školních tříd.

„Podvodnice Hillary řekla, že chci přitáhnout zbraně do školních tříd. Omyl!“ napsal Trump na Twitter v roce 2016.

Devatenáctiletý střelec před týdnem zaútočil ve škole ve floridském městě Parkland. Sedmnáct lidí útok nepřežilo, dalších patnáct osob bylo zraněno. Nicolas Cruz napadl školu, ze které byl před rokem z kázeňských důvodů vyloučen. Střílel venku i uvnitř a později byl zatčen v sousedním městě Coral Springs. Masakr patří mezi deset netragičtějších případů střelby na školách ve světě.

Podle informací stanice CNN se přitom celému útoku dalo předejít. FBI potvrdila její odhalení, že měsíc před útokem na linku policie zavolala neznámá žena, která měla hrozící útok oznámit. „Chtěla bych to ze sebe dostat, abych měla čisté svědomí, pokud by k takovému útoku došlo, protože věřím, že k něčemu brzy dojde,“ oznámila žena federální policii.

FBI přiznala, že tip ženy podcenila, a nad celou tragédií vyjádřila hlubokou lítost.

Středeční masakr je podle skupiny Everytown for Gun Safety minimálně osmnáctým letošním případem střelby v prostorách školy nebo v jejím okolí v USA. Je to také šestý letošní případ, při němž přišli o život nebo byli zraněni studenti.

Reklama

Doporučované