Hlavní obsah

Trump zešedivěl. Hra na city, nebo nenápadná proměna v Bidena?

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na poslední tiskové konferenci, kde pozornost upoutal změnou barvy svých vlasů.

Reklama

Poslední Trumpova tisková konference k problematice vakcín Pfizer a boji proti covidu zahltila internet divokými spekulacemi. Spíš než obsah Trumpových myšlenek ale zaujaly jeho vlasy.

Článek

V Růžové zahradě Bílého domu se před novináře Donald Trump postavil poprvé po týdnu, kdy svět zasílal gratulace ke zvolení Joeu Bidenovi. A řadě lidí neuniklo, že Trumpovu obvyklou naoranžovělou pleť nedoprovází i typická „blonďatá“ kštice. Ikonický odstín, za který vděčí barvám značky Just For Men, se proměnil v tóny stříbřité. A protože je Trump pověstný poctivým přístupem ke svému vzhledu a desetitisícům dolarů utraceným za vlasový styling, sociální sítě i média zpozorněly - tohle nemůže být náhoda.

74letý prezident, který je proslulý svým permanentním opálením a blond vlasy, vystoupil se svou řečí a prostor pro dotazy novinářů nedal. Ti tak své postřehy sdíleli alespoň na Twitteru. „Celá jeho řeč šla tak trochu mimo mě. Změnila se mu barva vlasů, jsou znatelně bledší. Ale hlas a tempo řeči zůstaly stejné,“ ohodnotila projev novinářka BBC Emily Maitlisová. „Je to jen mou televizí, nebo Trumpovy vlasy dnes nevypadají obvykle jako žlutý pes?“ poznamenala politická komentátorka Ana Navarro-Cárdenasová. Stylingová změna Trumpova účesu se proměnila v nejrůznější zdůvodňovací teorie. „Buď Trumpův kadeřník vzal nohy na ramena, nebo se Trump postupně pokouší proměnit v Joea Bidena a doufá, že si toho nikdo nevšimne,“ poznamenal parodický účet Borise Johnsona.

Podle jiných změna barvy vlasů zrcadlí stav Trumpovy sklíčené duše. Přece jen ho čeká uznání porážky v právních bojích o Bílý dům, a snad i blahopřání muži, který ho dnes už s jistotou v lednu nahradí. „Jak rychle ztratily vlasy Donalda Trumpa barvu? Sakra, to ho muselo zasáhnout tvrdě. Není divu, že se schovával,“ napsal jiný uživatel. „Zdá se, že vidina prohry Trumpovy vlasy přímo vyděsila.“ K jemnějšímu a zdrženlivějšímu tónu vlasů sice prezident přešel už jednou v březnu, ve světle voleb ale vyvolal daleko větší pozornost.

Ne každý by nad otázkou Trumpova účesu plýtval energií. Pro některé jsou reakce na jeho šediny přesně tím, čeho chtěl prezident dosáhnout - uhrát situaci na soucit. „Jasně, každý mluví o Trumpových bílých vlasech. To jsme viděli už v březnu. Je mu víc než 70. Tohle dělá, jen aby získal soucit. Věnujte pozornost situaci v Georgii a Bidenovi, covidu. Nepřiživujte zabitou příšeru,“ napsal jeden z uživatelů.

Když byl Trump po zveřejnění částky utracené za vlasový styling konfrontován s námitkou, že 70 tisíc dolarů je skutečně příliš, oponoval, že „jeho vlasy musí být dokonalé“. Jeho ikonický střih v kombinaci s blond odstínem je tématem sám o sobě. V knize Fire and Fury: Inside the Trump White House z roku 2018 spisovatel Michael Wolff tvrdí, že prezidentova dcera Ivanka popisuje jeho účes jako „přehazovačku zakrývající místo po operaci redukce pokožky hlavy, obklopený chlupatým kruhem vlasů kolem po stranách a zepředu, ze kterých jsou všechny konce nataženy, aby se střetly ve středu, a poté sčesány dozadu a zajištěny tužidlem a lakem na vlasy.“

To ona také prozradila Trumpovu oblíbenou značku barvy na vlasy - Just for Men. A párkrát se zdálo, že Donald na vtípky o svých vlasech přistoupil. V březnu přednesl poznámky o rostoucí pandemii a snažil se je odlehčit vtipy ohledně nošení tupé. „Moje vlasy ve vánku vlají, jsou moje,“ řekl. V té době historik Alexis Coe pro Vogue poznamenal, že „jde jen o to odvrátit pozornost od nebezpečných a někdy fatálních zpráv kolem koronaviru“.

Možná, že za novější šedivější vzhled prezidenta mohlo osvětlení a příliš tmavý make-up, světlejší barva na vlasy nebo prostě jen věk. Podle jiných se na něm jen podepsal stres způsobující rychlejší šedivění vlasů. Ostatně by nešlo o nic nového. V prezidentské funkci značně zešedivěl i Barack Obama působící v letech 2008 a 2016. Tomu vlasy zbělely během dvou let, popřel však, že by byl na vině stres. „Můj dědeček byl šedivý, když mu bylo 29. Čekal jsem, že to přijde, a shodou okolností se tak stalo, když jsem se stal prezidentem,“ vysvětlil v rozhovoru pro ABC News v roce 2011. Na sociálních sítích si vysloužil přezdívku „stříbrná liška“, která se však příliš nezamlouvala jeho manželce Michelle Obamové. „Lituje, že si vlasy nenabarvil dřív. Dámy, je to stejné s barvením vlasů, jako s dietami a cvičením. Dobře umí vypadat i jako šedivý!“ řekla v roce 2018.

V úřadu zešedivěl i prezident Bill Clinton sloužící v letech 1993 až 2001. Podle jeho bývalého kadeřníka Jima Milese ale „byl vždy příliš zaneprázdněný na to, aby řešil svoje vlasy“.

Reklama

Související témata:

Doporučované