Hlavní obsah

Zlatá malina pro první pár. Trumpovi jsou nominovaní na filmovou anticenu

Americký prezident s manželkou mohou získat cenu Zlatá malina.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident i jeho manželka Melania mohou cenu Zlatá malina získat za „účinkování“ v dokumentárním filmu Fahrenheit 11/9, který se věnuje prezidentským volbám ve Spojených státech v roce 2016 a zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Ceny se budou udělovat 23. února.

Článek

Americký prezident Donald Trump i jeho manželka Melania získali nominace na anticenu Zlatá malina, která se každoročně uděluje nejhorším filmům či hereckým výkonům. Šéf Bílého domu si nominaci vysloužil za hlavní roli v dokumentu Michaela Moorea Fahrenheit 11/9, první dáma pak za vedlejší roli ve stejném snímku.

Provokativní film režiséra Moorea se věnuje okolnostem Trumpova zvolení do Bílého domu v roce 2016 a činí mimo jiné paralely mezi tehdejším děním v USA a nástupem Adolfa Hitlera k moci v Německu ve 30. letech minulého století. Snímek měl premiéru loni v září a je volným pokračováním filmu Fahrenheit 9/11 z roku 2004, ve kterém Moore kritizoval tehdejšího republikánského prezidenta George Bushe mladšího.

Kromě účinkování v Mooreově dokumentu byl prezident USA navíc nominován na Zlatou malinu i za svou „roli“ v politickém dokumentu Death of a Nation (Smrt národa) režiséra Dineshe D‘Souzy. D‘Souza dostal anticenu za nejhorší americký film již v roce 2017. Tehdy porota „ocenila“ jeho dokument o Hillary Clintonové.

Zlatou malinu, která se uděluje od roku 1981, dostal realitní magnát Trump již v roce 1991 za roli sebe sama v komedii Duchové to dokáží. Jako většina oceněných si ale Zlatou malinu nepřevzal.

Reklama

Doporučované