Hlavní obsah

Dopad kauzy Kremlík. Primátor Hřib přerušil spolupráci s „toxickým“ advokátem

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Pražský primátor Zdeněk Hřib spolupracoval s kanceláří Rowan Legal.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pozastavil spolupráci s kanceláří Rowan Legal na zakázce městského mobiliáře. Důvodem je kauza exministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Článek

Kauza kolem exministra dopravy Vladimíra Kremlíka má politickou dohru. Podle zjištění Seznam Zpráv se vedení pražské radnice rozhodlo, že přeruší spolupráci na jedné z hlavních zakázek magistrátu s vlivnou advokátní kanceláří Rowan Legal. Jejím spoluvlastníkem je Martin Janoušek, kterého Kremlík v souvislosti se zakázkami na kontrolu mýta obvinil z nabízení úplatku ve výši 1,5 milionu korun.

Janoušek to razantně odmítá, Kremlík navíc bezpečnostním složkám celou věc nahlásil až s třítýdenním zpožděním.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se však případu zalekl, neboť s Janouškem podle zdrojů Seznam Zpráv poměrně úzce v uplynulých měsících spolupracoval. Do vyřešení kauzy tak vedení města přerušilo s Janouškem spolupráci ohledně řešení přístřešků na zastávkách MHD. Praha si je pořídí sama, dosud je vlastnila a provozovala firma JCDecaux, které v příštím roce skončí smlouva. Právě s tímto projektem Janoušek radě hlavního města radil.

„Vzhledem k okolnostem jsme se po diskusi s panem Janouškem dohodli, že se do prošetření celé záležitosti nebude podílet na zpracovávání právních stanovisek ve věci mobiliáře,“ sdělil Seznam Zprávám primátor Hřib.

Šéf pražské koalice spolupráci s právníkem Janouškem hájí s tím, že jeho kancelář podala vždy nejlepší nabídku. „Nerad bych u spolupráce s Rowan Legal činil ukvapené závěry. K osobní kauze pana Kremlíka a pana Janouška nemohu v tuto chvíli zaujmout žádné stanovisko, jednak se Prahy netýká, jednak nepůsobí zcela jednoznačně. Počkáme proto na závěry orgánů, které celou záležitost řádně prošetřují,“ dodal Hřib.

Kanceláři Rowan Legal se na magistrátu hlavního města v posledním roce dařilo. Od nástupu Hřibovy koalice v listopadu 2018 podepsala kancelář Rowan Legal s hlavním městem dle serveru Hlídač státu 26 smluv za sedm milionů korun.

Reklama

Doporučované