Hlavní obsah

Dopad koronaviru v Česku. Problém mají řemeslníci, lakovny či restaurátoři

Foto: Pixabay

Respirátory s nejvyšší mírou ochrany je dočasně možné prodávat jen zdravotníkům.

Reklama

Středeční vyhlášení zákazu prodeje respirátorů omezí řadu profesí. Dotkne se řemeslníků, ale i likvidace azbestu.

Článek

Ještě před několika týdny šlo o ochranný prostředek, o který se zajímal jen omezený okruh pracovníků. Přesto byl obyčejně k dostání i v železářstvích. Od středy je ovšem respirátor s vysokou třídou ochrany do odvolání zakázáno prodávat komukoliv, kromě zdravotníků, záchranářů, pracovníkům sociálních zařízení a státním institucím.

„Zdravotní pomoc a zajištění funkčnosti zdravotnického systému je v případě rozšíření epidemie koronaviru na našem území absolutní priorita. Musíme být schopni poskytovat našim občanům lékařskou pomoc a nakažené léčit,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), proč mimořádné opatření vyhlásil.

Respirátory s ochranným faktorem FFP3 jsou totiž natolik účinné proti drobným částicím, že dokážou oficiálně chránit i před bakteriemi a viry. A lidé je ze strachu před koronavirem prakticky vykoupili.

V důsledku toho lze ochrannou pomůcku, která stávala několik korun, na internetu pořídit i za několik tisíc korun.

Na tyto praktiky ve středu zareagovalo Ministerstvo financí. Ve středu stanovilo limit pro ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 Kč bez DPH.

„Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová v tiskové zprávě.

Podle oslovených výrobců i prodejců byli donedávna typickými zákazníky tohoto typu respirátorů řemeslníci a firmy v průmyslu.

„U nás to bylo tak padesát procent do průmyslu a padesát procent do laboratoří,“ popisuje Tomáš Vaněk ze specializovaného obchodu Klimafil. Zákaz podle něj na jeho prodeje moc zásadní dopad mít nebude, protože jsou už několik dní vyprodaní a výpadek podle něj ještě chvíli potrvá.

Místo řemeslníků kadeřníci

Úplně jiný typ lidí se o respirátory začal zajímat v pražském železářství v Dlouhé ulici. „Kupovali je řemeslníci. Například zedníci nebo restaurátoři, kteří pracují v prašném prostředí,“ popisuje Ivo Vacke, majitel potřeb pro řemeslníky.

Poté, co se začala šířit nákaza koronaviru, začali se po respirátorech ptát i recepční, kadeřníci a další profese z nejbližšího okolí. „Ten zákaz je problém. Stojí u nás fronty lidí, kteří kvůli tomu vykupují i masky a respirátory s nižším ochranným faktorem,“ dodává Vacke s tím, že jim musí nově oznamovat, že jim respirátory, které jsou účinné proti koronaviru, nesmí prodat.

Sám přitom poznamenává, že nevidí důvod, proč by je recepční v hotelech nemohli mít a úředníci ano. Odkazuje se na to, že opatření povoluje prodej státním institucím.

Až dojdou zásoby

Skutečné problémy pak hrozí původním velkým odběratelům respirátorů. Podle prodejců jde zejména o lakovny a firmy likvidující azbest.

„Je to zásadní. Spousta lakoven to využívá. Pokud to zakážete prodávat, tak nám vlastně zakážete pracovat,“ podotýká Josef Tomšů z lakovny ARAprim. Sám přitom poznamenává, že přešli na jiný typ ochrany, protože přes respirátory se špatně dýchalo.

„Zatím máme zásoby. Případně budeme muset přejít na masky,“ popisuje majitel lakovny, který si ovšem nepřál být jmenován. Masky přitom nepoužívali, představují pro pracovníky v lakovnách zbytečně vysokou míru ochrany.

Na doporučení prodejců ochranných prostředků, kteří nedostatek předpovídali, se už dopředu zásobily firmy pracující s azbestem.

„Vydržíme ze zásob maximálně půl roku,“ řekla Seznam Zprávám Romana Müllerová z firmy Ekolsan, která se zabývá ekologickou sanací. „Nešťastné je, že nevíme, jak dlouho bude zákaz platit,“ dodala.

Podobně reagoval i zástupce firmy Azbestop Martin Zummer. „Dodavatel nás upozornil, jsme předzásobení,“ řekl Zummer.

Právně obhajitelné opatření

Předsedkyně Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků Jana Vykoukalová připouští, že zákaz se může dotknout i některých soukromých laboratoří v Česku. I na ně se totiž vztahuje ustanovení, že jim prodejci nesmí prodat respirátory. „Laboratoře by mohly narazit, ale není jich tady zase tolik,“ řekla Vykoukalová.

Ta podle svých slov jednala s ministrem Adamem Vojtěchem o zákazu prodeje respirátorů už před tím, než se objevil koronavirus v Česku. Samotné výrobce by to podle ní nemělo ohrozit.

Jeden z výrobců, společnost Moldex, přitom podle obchodního ředitele pracuje na tom, aby opatření neomezilo jejich výrobu. Kromě prodeje je totiž zakázán i export a Moldex má propojenou výrobu v Česku a Německu. „Snažíme se zajistit bezproblémové fungování,“ uvedl Martin Trojan, který má na starosti obchod.

Sama Jana Vykoukalová pak připustila, že se musela právníků doptat, jestli je opatření právně obhajitelné. Mimořádné opatření, které zakazuje prodej respirátorů, se opírá o zákon o ochraně veřejného zdraví. Ten připouští podobná opatření během epidemie.

„Ověřovala jsem si to u právní firmy a ta mi napsala, že je to obhajitelné,“ konstatuje Vykoukalová. Obecně zákaz prodeje respirátorů považuje předsedkyně Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků za neadekvátní dané situaci.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že opatření zavedlo, protože je pravděpodobné, že nemocných bude přibývat.  „Vzhledem k probíhající epidemii chřipky a zpravidla nikoli závažnému průběhu onemocnění, včetně úvodního bezpříznakového období, lze očekávat, že se toto onemocnění bude dále významně na území České republiky šířit,“ uvedl David Šíma z tiskového oddělení ministerstva.

Reklama

Doporučované