Hlavní obsah

Doping se do sportu dostal i díky pokusům Mengeleho, tvrdí expert z antidopingového výboru

O temných stránkách špičkových sportovních výkonů v pořadu Hrana Tomáše Vzorka.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

„Východní blok s dopingem začal. Jejich tajné služby navázaly na výzkum nechvalně známého doktora Mengeleho, který prováděl pokusy na vězních v koncentračních táborech, ale i na německých vojácích,” říká expert na doping Michal Polák.

Článek

„Bylo to státem řízené, východoněmečtí vzpěrači tehdy přijeli na olympiádu a všichni se divili, jak je možné, že jsou tak svalnatí a tak silní,” doplňuje. Od takzvané zlaté éry dopingu se toho hodně změnilo, vyvíjel se sport, ale vyvíjely se i látky, které sportovci zneužívají – a doping je tady stále.

„Doping je velký problém. Je to ale asi jako s kriminalitou ve společnosti, ta také asi nikdy nezmizí,” myslí si Michal Polák. „Jsou samozřejmě sporty, kde doping pomáhá víc, a sporty, kde pomáhá míň. U kolektivních sportů, kde rozhoduje chytrost, sehranost a další aspekty, zase tak velký vliv mít nemusí,” myslí si. „Naopak u individuálních sportů, kde rozhoduje síla nebo svalový rozvoj, tam to zneužití bývá větší. Samostatnou kapitolou jsou třeba kulturisté, to jsou ti největší hříšníci, tam ten záchyt při kontrolách bývá opravdu velký,” dodává Polák.

Profesionálním sportem otřáslo v minulosti několik kauz. „Jednou z těch zásadních byla ta kolem cyklisty Lance Armstronga, protože on byl skutečnou megahvězdou, v podstatě tím, kdo dával svému sportu tvář,” podotýká expert na doping Michal Polák. „Těch velkých kauz ale bylo samozřejmě mnohem více,” dodává.

Proč se nedaří vymýtit doping ze sportu? Proč jsou ti, kteří jej berou, vždy o krok napřed před těmi, kteří je kontrolují? Celý rozhovor s Michalem Polákem, jenž byl hostem pořadu Hrana, najdete ve videu u tohoto článku. Pořad Hrana Tomáše Vzorka se vysílá každou sobotu ve 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované