Hlavní obsah

Dopis ministra není návrh smlouvy. Soud řekl, proč rozhodci z kauzy Diag Human nedal miliony

Rozhodce z kauzy Diag Human Milan Kindl se musí znovu vrátit se svou žalobou k obvodnímu soudu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco jednomu rozhodci nechal Městský soud v Praze vyplatit více než tři miliony korun, druhému to ve stejném případě odmítl.

Článek

Dva soudci pražského městského soudu poskytli na jeden případ dva odlišné rozsudky.

V uplynulých týdnech řešili to, zda dva rozhodci z kauzy Diag Human – Petr Kužel a Milan Kindl – mají každý nárok na odměnu ve výši více než tři miliony korun. O peníze se soudí, protože jim je vláda odmítla vyplatit.

Kindl a Kužel před lety coby arbitři posuzovali, zda stát svým postupem zmařil obchod s krevní plazmou společnosti Diag Human česko-švýcarského podnikatele Josefa Šťávy. Za práci měli garantovanou odměnu, kterou však někdejší vedení ministerstva zdravotnictví slíbilo ještě navýšit.

Zatímco podle soudkyně Věry Sýkorové Kužel na tuto navýšenou částku nárok má (a ministerstvo zdravotnictví mu na konci loňského roku zmíněnou sumu už vyplatilo), případ Milana Kindla rozhodl soudce Vladimír Fučík jinak – a musí ho znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 2.

Další rozhodce Petr Kužel vyhrál spor nad státem. Video: Seznam Zprávy

Seznam nyní zjistil detaily z novějšího verdiktu soudce Fučíka.

Rozhodci tvrdí, že mají na odměnu nárok a dokládají to dopisem, který jim poslal bývalý ministr zdravotnictví Martin Holcát na konci roku 2013. Uvedl v něm, že je stát připraven vyplatit jim celkově 9 276 430 korun. Zároveň jim Holcát napsal, ať ministerstvu pošlou čísla svých účtů.

Soudce Fučík přitom v Kindlově případě uvádí, že tento dopis je podle něj jen dalším z řady těch, které si členové rozhodčího senátu a ministerstvo poslali.

„Nejde o jednostranný návrh na uzavření smlouvy o výši odměny dle občanského zákoníku, jak jej posoudil soud prvního stupně, a souhlas členů přezkumného senátu s uvedenou odměnou proto není akceptací, jak nesprávně dovodil soud prvního stupně,“ uvedl Fučík ve svém rozhodnutí, které Seznam získal.

Soudce tak vyhověl odvolání ministerstva zdravotnictví. To právě tvrdilo, že Holcátův dopis byl jen výměnou názorů na výši odměny.

„Nešlo o proces uzavírání smlouvy, který je dle rozhodčí smlouvy nezbytný,“ napsalo ministerstvo. Dále už se úřad nechce dle mluvčí Gabriely Štěpanyové k novému rozhodnutí soudu blíže vyjadřovat.

Advokátní kancelář, která Milana Kindla zastupuje, rozsudek Městského soudu v Praze vysvětluje tak, že soud řeší, zda rozhodci zvláštní smlouvu potřebovali.

„Chápeme to tak, že soud si chce ujasnit, jestli, když vám něco nabídne ministr a vy s tím souhlasíte, potřebujete stejně zvláštní smlouvu, nebo by to byl přepjatý formalismus,“ stojí ve vyjádření advokátní kanceláře, které zaslala Seznamu.

Zároveň připomněla, že v případě dalšího rozhodce Petra Kužela soud řekl, že si u něj stát objednal práci a on za to dostal odměnu.

Víme dobře, kde má Česko v zahraničí majetek, říká „Čechošvýcar“ Josef Šťáva.Video: Seznam Zprávy

Spor mezi státem a rozhodci začal už za minulé vlády.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se totiž nedokázal dohodnout, na jakou odměnu mají rozhodci nárok. Ministři z hnutí ANO v čele se svým šéfem Andrejem Babišem vyplacení více než devíti milionů korun odmítali.

A tak dali rozhodci případ k soudu. Tvrdili, že žalobu podat museli. Hrozilo, že uplyne doba, do které jim měla vláda peníze schválit.

Reklama

Doporučované