Hlavní obsah

Doprava do Krkonoš zkolabovala, Pec úplně ucpaly automobily

Krkonošská střediska jsou plná aut bez ohledu na to, kolik sněhu je.

Reklama

Přístup autem do lyžařských hlavních krkonošských středisek Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn a Janské Lázně byl v sobotu prakticky nemožný.

Článek

Není to poprvé, dokonce ani v této sezóně dosud na sníh tak skoupé. Doprava do nejnavštěvovanějších tuzemských hor Krkonoš je kvůli příliš velkému zájmu lyžařů čím dál obtížnější.

Ukázalo se to znovu v sobotu dopoledne, kdy nezvykle pěkné počasí vytáhlo na hory tisíce zájemců o víkendové lyžování. Dopravu na příjezdu a v největších střediscích – Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a Janských Lázních – regulovaly zesílené policejní hlídky. Nejhorší situace byla v Peci, agentura ČTK to popsala tak, že policie musela vracet auta zpět. Mluvčí krajské policie Lucie Konečná očekává, že odpoledne by se situace mohla začít zklidňovat.

Kolona 2,5 kilometru

„Pec je ucpaná, parkoviště jsou plná. Kolona je 2,5 kilometru. Auta pomalu popojíždějí, ale odstavují je kolem komunikace. Funguje tam hlavně městská policie, ale i naše hlídky. Pokud do Pece lidé nemusejí, měli by zvolit jiné středisko,“ řekla před polednem Konečná.

Silnice zaplnila auta rekreantů, kteří přijeli na prázdniny, nebo jednodenních lyžařů. Krkonošská horská střediska v únoru zažívají tradičně po období na konci roku druhý vrchol zimní sezony. V ČR a také v některých sousedních zemích jsou prázdniny.

O něco lepší situace byla ve Špindlerově Mlýně a v Janských Lázních. Také na silnicích do těchto středisek se tvořily kolony. „Provoz do Špindlu je plynulejší, ale i tam se parkoviště zaplňují. Parkoviště na Medvědíně je plné, takže městská policie přijíždějící vozidla otáčí. Parkoviště na Hromovce je zaplněné částečně. Předpoklad je, že odpoledne se situace začne zlepšovat,“ řekla Konečná.

Anketa

Měl by stát nějak regulovat počet turistů a lyžařů v Krkonoších?
Ano
75,5 %
Ne
24,5 %
Celkem hlasovalo 2202 čtenářů.

Problémy s dopravou byly také v Orlických horách v okolí Šerlichu a Deštného. Po 12:00 zkolabovala doprava na silnici v Luisině údolí mezi Deštným a Rokytnicí. „Uvázlo tam auto, je to tam zcela neprůjezdné. Stojí tam i policejní hlídka, která jela zkontrolovat situaci na Šerlich,“ řekla ČTK po poledni Konečná.

Potíže v Deštném

Obtížně průjezdná byla dopoledne také silnice v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou, kudy vede spojnice mezi střediskem v Deštném a Orlickým Záhořím. Je to oblíbené nástupní místo na turistické a běžkařské trasy na hřeben Orlických hor. Sice je tam parkoviště, ale o víkendech v zimních měsících bývá brzy zaplněné lyžaři. Auta pak parkují podél silnice, což komplikuje průjezd.

„Silnice od Orlického Záhoří je částečně neprůjezdná. Pokud lidé parkují, kde nemají, řeší to policisté na místě blokovými pokutami,“ řekla ČTK před polednem Konečná. Podle ní policie horskou silnici u Šerlichu ale uzavřít nemusela.

Reklama

Doporučované