Hlavní obsah

Dopravní podnik Brna chystá úpravy vozoven v Medlánkách a Slatině

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnský dopravní podnik (DPMB) chystá modernizaci vozoven v Medlánkách a Slatině. Radní města na svém dnešním jednání schválili přípravu projektů na jejich rozvoj.

Článek

Dobudování areálu ve Slatině umožní přesunout trolejbusy z Husovic. Opravy v Medlánkách zase vytvoří prostor pro autobusový vozový park. V tiskové zprávě to oznámila Anna Dudková z brněnského magistrátu. Konkrétní termíny úprav ani náklady zatím nejsou známy. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) pouze uvedla, že modernizace by kvůli stáří vozoven měla začít nejpozději do pěti let.

DPMB využívá pět vozoven. Kromě Medlánek a Slatiny ještě v Husovicích, Komíně a Pisárkách. „Ani jedna z nich neposkytuje ideální podmínky pro odstavování, údržbu a opravy vozidel. V některých případech je to kvůli rozrůstajícímu se vozovému parku, jinde hraje roli opotřebení technologií či budov. U vozoven Medlánky a Slatina bude vzhledem k jejich stáří nutné začít s modernizací do pěti let,“ uvedla brněnská primátorka.

Stavební úpravy budou rozděleny do několika etap. „Ve slatinské vozovně letos začala rekonstrukce topných kanálů, zateplení hal pro autobusy i úpravy osvětlení. Další rozvoj počítá s páteřní infrastrukturou inženýrských sítí, prvním patrem parkovacího domu, demolicí staré a výstavbou nové haly denního ošetření a očisty nebo vybudováním nové vrátnice,“ sdělil radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl. Dobudování vozovny v této podobě umožní kromě přemístění trolejbusů z Husovic případně i dočasné vyklizení vozovny Komín, u které město do budoucna uvažuje o kompletní opravě.

Vozovna v Medlánkách se podle předpokládaného projektového záměru může dočkat největšího rozvoje ze všech v Brně. Záměr počítá s celkovou modernizací a rozšířením stávající tramvajové vozovny. Při úspěšném jednání o pozemcích v blízkosti nynější tramvajové vozovny by v budoucnu mohla vzniknout také zcela nová vozovna autobusové dopravy.

Reklama

Doporučované