Hlavní obsah

Dopravní podnik v Brně daroval autobus pro převoz lidí bez domova

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnský dopravní podnik daroval Spolku křesťanské pomoci Bučovice starší autobus značky Karosa, který vozil cestující od roku 2001 do loňského podzimu.

Článek

Sloužit má pro převoz lidí bez domova do kontaktního centra v brněnských Židenicích, které město zřídilo loni v dubnu a spolek je provozuje. Lidé z různých částí města v centru dostanou stravu, oblečení a mohou provést základní hygienu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Důvodem svozů je fakt, že kontaktní centrum je pro některé lidi bez domova a pro každodenní návštěvy příliš vzdálené. „Tato služba jim cesty usnadní. Spolek do centra zájemce sváží z vytipovaných lokalit zatím jednou týdně a pak je dopravuje zpět,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

K tomuto účelu již dříve sloužily dva autobusy, jeden z nich však dosloužil. Generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek je rád, že darem najdou starší věci využití. „Autobus je plně funkční, ale už nesplňoval naše nároky z hlediska nízkopodlažnosti vozů městské hromadné dopravy. Po pečlivé kontrole a servisu našimi zaměstnanci však ještě může dobře posloužit například právě k těmto účelům,“ uvedl ředitel.

O převoz do kontaktního centra je velký zájem, který často není provozovatel naráz schopen uspokojit. „Stojí o něj i 200 lidí, musíme ale vždy zohledňovat kapacitu centra, která je 50 osob,“ řekl pastor Matěj Nový, který za chod centra zodpovídá.

Projekt kontaktních center je podle vedení města úspěšný, kromě příležitostných zájemců o stravu, oblečení nebo osobní hygienu je zde až 60 lidí ubytovaných nastálo, s cílem vrátit se s pomocí spolku do normálního života. Chválí si jej také strážníci, podle kterých je v oblasti menší pohyb lidí.

Reklama

Doporučované