Hlavní obsah

Dorazil „nepříjemný dárek“ pro Babiše. Překlad listu o dotacích pro Agrofert

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš porušoval a nadále porušuje pravidla o střetu zájmů, zní hlavní sdělení klíčového bruselského dokumentu.

Reklama

aktualizováno •

Tři měsíce mají teď české úřady na to, aby Brusel informovaly o tom, jak se vypořádají se střetem zájmů českého premiéra. Cestu dokument nabízí jedinou: Ani euro z inovačních dotací pro koncern Agrofert.

Článek

Zhruba 240 stran podrobně mapujících cestu, po níž došli bruselští auditoři k tomu, že český premiér Andrej Babiš porušuje pravidla o střetu zájmů, když rozhoduje o dotacích a zároveň nadále ovládá koncern Agrofert. To je dokument, který nejdříve v angličtině koncem října adresovala Evropská komise českým úřadům. Nyní osmistránkový dopis a tlustý fascikl příloh dorazil i v češtině.

Upozornil na to server iRozhlas.cz, jemuž to potvrdil mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Premiér Andrej Babiš odmítl dokument na tiskové konferenci po jednání vlády komentovat. „Musíte se zeptat těch, kteří to mají na starost,“ odpověděl premiér. „Já to číst nebudu, mě se to netýká,“ dodal.

Je to klíčová chvíle. Od 17. prosince, kdy překlad dorazil, běží totiž tříměsíční lhůta, v níž musí česká strana Brusel informovat, jak naložila s důraznými doporučeními, která z prokázaného střetu zájmů vyplývají. A požadavek je formulován jednoznačně: Jakékoliv české argumenty, které by střet zájmů ospravedlňovaly, centrála Evropské unie zamítla, a tudíž jediná schůdná cesta je odstavit Agrofert od dotací.

Seznam Zprávy v minulých dnech přinesly odborný překlad dopisu a těch nejdůležitějších pasáží. Projít si je můžete ZDE:

První část je samotný dopis adresovaný stálému zastoupení České republiky při Evropské unii. Na osmi stranách shrnuje obsah následujících více než dvou stovek stran.

Klíčové sdělení je jednoznačné. „Současnou situaci by bylo možné považovat za dostatečným způsobem vyřešenou (a v souladu s čl. 61 finančního nařízení 2018), pokud se ustanovení § 4c zákona o střetu zájmů uplatní vůči společnostem ze skupiny AGROFERT,“ stojí na straně 3.

Druhá část odborného překladu pak přináší první, nejdůležitější přílohu. Tedy tu, která se dopodrobna věnuje střetu zájmů Andreje Babiše.

Z té je patrné, že se české úřady ještě jednou pokusily verdikt o střetu zájmů zvrátit. A to přesto, že měly pouze komisi informovat, jak se popasovaly se zjištěními závěrečné zprávy a chyby napravily.

Kromě jiného argumentují, že se Evropská komise nemístně pouští do výkladu národního práva, když interpretuje, jak se mají použít česká pravidla pro střet zájmů ve vztahu k premiérovi Andreji Babišovi a koncernu Agrofert.

Zbylé přílohy, které Seznam Zprávy již překládat nenechávaly, protože by byly schopny je čtenářům předložit až v lednu, se pak věnují konkrétním projektům jako proslaveným dotacím na toastový chleba pro Penam.

Projít si celou zprávu můžete v originále v následujícím odkazu.

Pro pořádek. Babiš už dřív k závěrům auditu EK uvedl, že střet zájmů nemá a ani mít nemůže, protože Agrofert neovládá a neřídí.

Reklama

Doporučované