Hlavní obsah

Poslední týden před Vánoci dárky neposílejte, varuje šéf České pošty

Jak bude pošta doručovat zásilky bez licence a kdy poslat balík, aby došel na Vánoce?

 

Reklama

„Přemýšlíme, o kolik zdražit,” popisuje ve Výzvě Seznamu ředitel České pošty Martin Elkán další cenovou politiku své firmy.

Článek

Česká pošta nesplnila podmínky tendru na udělení poštovní licence na příštích pět let. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ji proto ve správním řízení pověří výkonem poštovních služeb.

„Pro občany se nic nezmění,” uklidňuje obavy o doručování zásilek v příštím roce generální ředitel České pošty Martin Elkán. A vysvětluje i to, proč se firma, kterou řídí, dostala do sporu se státem a ČTÚ kvůli nákladům na služby, které musí zajišťovat.

„Stát po České poště například požaduje síť 3200 poboček, dostupnost poštovních schránek. To jsou povinnosti, které jiní doručovatelé nemají. V jiných zemích tohle stát platí zvlášť,” říká Elkán.

Podle něj to znamená, že pošta by měla promítnout veškeré tyto náklady do svých cen. „Museli bychom zdražit tak, že bychom nebyli konkurenceschopní. Máme od státu povinnosti, které nikdo jiný nemá,“ vysvětluje.

Dárky včas

Na trhu práce podle Elkána není moc dobrá situace, a proto se i jeho firma potýká s nedostatkem lidí. „Pošťáků nemáme dost,” přiznává. Balíkový doručovatel má podle něj zhruba 22 tisíc korun.

Pošta chce před Vánoci najmout další lidi, aby nápor zvládla. Doručování zásilek před svátky by tak problémy s nedostatkem pracovníků ovlivnit neměly. Posílání vánočních dárků by ale Elkán nenechával na poslední týden před Vánoci.

Jak Česká pošta mění politiku vstřícnosti k zákazníkům? Kdy budeme moci zaplatit na každé pobočce kartou? Podívejte se v rozhovoru v úvodním videu.

Reklama

Doporučované