Hlavní obsah

Došla voda, lidem vyschly studny. Obec chce postavit vodovod, nemá na něj peníze

Budišovice řeší problémy se suchem už pár let. Podle starosty Petra Uvíry však nikdy nebyla situace tak alarmující jako nyní.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Sucho, které letos ve velké míře trápí Moravskoslezský kraj, zasáhlo i obec Budišovice u Opavy. Konrétně část Zátiší s největší zahrádhářskou osadou v okolí. Vyschly tam studny, ve kterých bylo ještě nedávno dost vody, a proto si nechala vesnice udělat vrt. Problém je však v tom, že zatím nemá peníze na nový vodovod.

Článek

Obec Budišovice na Opavsku řeší problém s nedostatkem vody už pár let. Podle starosty Petra Uvíry však nikdy nebyla situace tak alarmující jako nyní. „Před mnoha lety zde bylo vody dostatek, ale to sucho způsobuje, že postupem času vysychají vrty, které si lidé nechali dělat, a také studny. Poslední tři roky jsou extrémní v tom, že lidé, kteří měli vodu, nemají dnes už téměř nic. My tam vozíme vodu v cisterně a lijeme jim ji do studní nebo vrtů,” řekl budišovický starosta.

Obec proto využila dotací od Státního fondu životního prostředí a nechala v dané oblasti udělat geologický průzkum. Díky němu se zjistilo, že je vody v zemi dostatek. „Nechal se udělat vrt, ten potvrdil, že je tam tolik vody, že umíme čerpat dva litry za sekundu, což by stačilo řádově i pro tisíc lidí. Takže máme vrt a necháváme dělat projekt na stavbu nového vodovodu, abychom vodu dostali alespoň k lidem v našem katastru,” sdělil starosta.

Problémem jsou ale peníze. Chatová oblast zasahuje do katastru tří obcí, vodovod tam ale nikdy nebyl přiveden z žádné strany. „Předběžné odhady jsou na 15 milionů korun, což je taková částka, kterou naše obec není schopná vůbec z rozpočtu jakýmkoli způsobem pokrýt, takže jediná šance, jak vodovod vybudovat, je získat nějakou dotaci,” řekl Petr Uvíra.

Šanci by podle něj obec mohla mít díky dotačnímu programu Moravskoslezského kraje. „Moravskoslezský kraj pravidelně vyhlašuje na výstavbu obecních vodovodů dotační titul. Ten další se bude vyhlašovat na podzim tohoto roku. Maximální výše dotace zatím není schválená, v loňském roce mohly obce žádat až o 7 a půl milionu korun, podmínkou byla čtvrtinová finanční spoluúčast obce. Kritérií při posuzování žádostí o dotaci je celá řada, posuzují se zejména technické a ekonomické podmínky projektu,” řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

„Obce mohou o dotaci na výstavbu vodovodu žádat nejen na krajské, ale také na národní úrovni, a to v rámci dotačního programu Ministerstva zemědělství. Dají se také získat evropské peníze, v operačním programu Životní prostředí,” dodala Birklenová.

Dlouhodobé sucho trápí Moravskoslezský kraj na mnoha místech. Vysychání vrtů a studen čelí několik slezských obcí. Problémy s nedostatkem vody mají téměř všechny přehrady a nízká hladina je také v řekách a potocích.

Reklama

Doporučované