Hlavní obsah

Došlápneme si na šarlatány, slibovalo ministerstvo. Zákon o léčitelích ale skončil v koši

Foto: Pixabay

Léčitelství v Česku čeká nová regulace.

Reklama

Namísto registru léčitelů přibude jen v živnostenském rejstříku nová volná živnost. Kontrola tak bude na krajských úřadech.

Článek

Když se před více než rokem dostaly na světlo skandální praktiky pražského centra Aktip, přišlo ministerstvo s návrhem na zákon o léčitelských službách, který měl metody podobného ražení omezit. Teď ale resort ustupuje.

„V reakci na meziresortní připomínkové řízení a připomínky odborníků se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo problematiku neřešit samostatným zákonem, ale návrh zařadit do novely zákona o zdravotních službách, kterou aktuálně připravujeme,” sdělila Seznamu mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Novela má být brzy odeslána do vnitroresortního a následně meziresortního připomínkového řízení. S předložením vládě se počítá na počátku roku 2020.

Pokud by se podávaly dva zákony, byla by šance na prosazení podle Štěpanyové zásadně nižší, ministerstvo ale prý hodlá proces vedoucí k regulaci léčitelů urychlit. „Je nutné dodat, že původní záměr zákona zůstává stejný,” uvedla.

Snaha posvítit si na léčitelství se objevila loni poté, co Česká televize odvysílala dokument o praktikách dnes už neexistujícího pražského centra Aktip. Místní léčitelé doporučovali vyloučení rakoviny stolicí nebo léčbu těžkých nemocí milencem. Snímek okamžitě vyvolal pobouřené reakce veřejnosti.

Udusit potenciálně nebezpečné a kontroverzní praktiky měla právě zbrusu nová legislativa. Asi nejzásadnějším bodem mělo být povinné přihlašování do veřejného Národního registru léčitelů. Neohlášenému léčiteli měla hrozit pokuta až 100 tisíc korun nebo deset let zákazu činnosti. Stejně tak se počítalo s povinným vedením dokumentace, odpovědností za případně způsobenou škodu na zdraví, informovaným souhlasem, bezúhonností léčitele nebo jasně stanoveným ceníkem a transparentním označením provozovny.

Co všechno z původního návrhu nakonec zůstane na stole a zda to k vymýcení šarlatánství nejhrubšího zrna bude stačit, je ale nyní věcí dalších jednání.

„Rozdíl mezi původním záměrem samostatného zákona o léčitelství a součástí novely zákona o zdravotních službách je v evidenci. Léčitele budeme evidovat prostřednictvím živnostenských úřadů, budou tedy muset být držiteli živnostenského oprávnění, namísto registrace v původně zamýšleném Národním registru léčitelů. Ten měl být v režii krajských úřadů,“ dodává k věci ministerstvo.

Živnost léčitel

Původní návrh zákona také definoval, co to vlastně léčitelské služby jsou, a uváděl konkrétní příklady. Do seznamu spadala homeopatie, tradiční čínská a indická medicína, reiky nebo biotronika. Nově by ale vše mělo běžet pouze na základě živnostenského rejstříku.

„Do seznamu živností pouze přibude nová volná živnost. Celý proces evidence léčitelů to tak zásadně zjednoduší,” dodala mluvčí Štěpanyová.

Otazníky se také vznáší nad variantou, že léčitelství poskytuje samotný vystudovaný lékař. Těm zákon nikdy provozování takových služeb nezakazoval. Doktor měl podle původně chystaného návrhu zákona o léčitelských službách pouze povinnost upozornit: toto vám radím jako léčitel, a ne jako doktor.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví se však budou podrobnosti v tomto směru ještě řešit. „Pokud poskytovatelé zdravotnických služeb budou vedle své činnosti poskytovat také služby léčitelství, je vhodné, aby tato činnost byla přirozeně oddělena. Pro svou léčitelskou činnost by tak s největší pravděpodobností měli i poskytovatelé zdravotnických služeb splňovat podmínky vyplývající z novely zákona,“ dodala.

Právě prolínání léčitelství s klasickou medicínou dlouhodobě kritizuje Český klub skeptiků Sisyfos, sdružení podporující kritické myšlení a poznatky vědy. Podle předsedy Jaromíra Šrámka je problém v tom, že by měl pacient lékaře vnímat jako odborníka – někoho, kdo rozumí medicíně a umí pomoci, provozování nemedicínského postupu dává vyšší kredit metodám, které si to nezaslouží. „Mělo by to být upravené. Ale ne zákonem, komora by měla mít pravomoc říci, že tohle lékař dělat nesmí. Měly by se tomu věnovat předpisy o lékařské profesi,” míní.

Pozitivní změny v boji proti šarlatánství si však Šrámek od připravované legislativy neslibuje. „Bohužel to dopadne tak, že to bude jen legislativní reklama. Že se spousta léčitelů stane úředně schválenými a nic víc se z toho nevyvrbí. Výraznější pozitivní změny tam nejsou,” dodává.

Lékařů, kteří zároveň poskytují léčitelské služby podle něj navíc spíše přibývá. „Rád bych řekl, že to jsou výjimky. Ale zdá se, že je to poměrně časté. Přesné statistiky nemám, ale někdy stačí jen projít se po velkém městě a podívat se, kolik lékařů má na svém štítku, že dělají i homeopatii,” říká Šrámek.

Reklama

Související témata:

Doporučované