Hlavní obsah

Dost bylo celebrit. Hrob na Vyšehradě může získat každý čestný občan Prahy

Foto: ČTK

Pietní akt u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském Slavíně loni otevřel 69. ročník Pražského jara.

Reklama

Na Vyšehradě jsou z významných osobností pohřbeni mimo jiné Karel Čapek, Antonín Dvořák, Rafael Kubelík, Karel Hynek Mácha, Božena Němcová či Bedřich Smetana.

Článek

Na hrobové místo na pražském hřbitově na Vyšehradě budou mít automaticky nárok čestní občané hlavního města. Novinářům to řekli radní Milena Johnová (Praha Sobě), ředitel Správy pražských hřbitovů (SPH) Martin Červený a ředitel NKP Vyšehrad Petr Kučera. Magistrát zároveň změnil složení komise, která o uložení ostatků na hřbitově rozhoduje. Nově nebude posuzovat pouze popularitu osobnosti, ale rovněž další její činnost.

Hřbitov na Vyšehradě byl na místě již ve 13. století a v 19. století se stal národním pohřebištěm. Součástí hřbitova je Slavín, kde jsou pohřbeny významné osobnosti.

‚Máme i skvělé vědce, lékaře a architekty‘

„Byla schválena pracovní skupina, která bude řešit pronajímání hrobových míst. Snažili jsme se o to, aby organizace, které do skupiny nominují své zástupce, obsáhli široké spektrum osobností, abychom zasáhli nejen umělecký, ale i vědecký svět,“ řekla Johnová.

„Pravidla budou nadále fungovat tak, že ve chvíli, kdy přijde žádost o přidělení místa, tak komise posuzuje jeho význam pro společnost a musí s ním nadpoloviční většinou souhlasit. Pravidla se zjednodušila po nějakých kauzách v minulosti,“ řekl Červený

V komisi je vedle magistrátu a jeho odborů či SPH nově zastoupena Univerzita Karlova, zástupci Technického muzea a Ústavu pro studium totalitních režimů.

„Často o přidělení místa rozhodovala popularita zemřelého, proto v posledních desetiletí byly ukládány ostatky herců, zpěváků nebo populárních osobností. Ale máme i skvělé architekty, vynálezce, vědce a lékaře, proto komise zabírá širší spektrum posouzení toho významu,“ řekl Červený.

Reklama

Související témata:

Doporučované