Hlavní obsah

Dostal 10 let těžkých prací na Sibiři. Soud trval pět minut

Svět bez obalu: Po pětiminutovém soudu byl moldavský spisovatel Aleksej Marinat odsouzen na 10 let těžkých prací na Sibiři.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Moldavský spisovatel Aleksej Marinat strávil jako velmi mladý muž téměř osm let v sovětském gulagu v 50. a 60. letech minulého století. Jeho zločin? Napsal do svého studentského zápisníku o hladomoru a nespravedlnosti, jichž byl svědkem v Sovětském svazu.

Článek

Alexej Marinat napsal své úvahy jako třiadvacetiletý jen krátkou chvíli poté, co se jako vyznamenaný sovětský voják vrátil z bojů druhé světové války. Byl vyznamenán a dostal i osobní dopis od sovětského vůdce Josifa Stalina.

Nic z toho mu ale nepomohlo. Po pětiminutovém soudu jej tribunál bezpečnostní služby NKVD odsoudil v roce 1947 na 10 let těžkých prací na Sibiři. Stal se z něj politický vězeň R-886, což je také název moldavského dokumentu, který byl o jeho osudu natočen v roce 1989.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, ten najdete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované