Hlavní obsah

Dostali jste místo balíku jen lístek do schránky? Chci změnit systém doručování, říká šéf České pošty

Roman Knap je generálním ředitelem České pošty od léta roku 2018. Jaké s ní má plány, prozradil v pořadu Byznys zblízka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nedoručené balíky? Už se nemůžeme donekonečna vymlouvat na to, že je to selhání jedince, že to nestíhá, že má hodně balíků na korbě a nestačí to rozvézt. My to musíme řešit systémově,” říká v magazínu Byznys generální ředitel České pošty Roman Knap.

Článek

Doručování balíků má proto doznat velkých změn. „Máme nového šéfa logistiky a jasná priorita je zvýšit kvalitu doručování balíkových zásilek. Chceme to udělat pomocí moderních technologií,“ říká Knap s tím, že dojde k přenastavení celé logistické sítě. To znamená i změnu zavedených tras jednotlivých řidičů a hlavně přesuny kapacit. Z doručování dopisů a dalších listovních zásilek do doručování balíků.

„Listovní zásilky nám neustále klesají a musíme si přiznat, že doručovatelů budeme potřebovat stále méně. Tam nám to klesá o deset procent ročně. Balíky nám naopak rostou o 12 až 14 procent ročně, takže budeme potřebovat víc balíkových doručovatelů a řidičů,“ dodává Knap s tím, že právě u řidičů se pošta potýká s nejvyšší fluktuací. Zhruba polovina z nich totiž podnik ročně opustí.

Odchodům by mělo částečně zamezit i nedávno ohlášené zvýšení mezd. Od dubna vyrostou o deset procent. „Plat na České poště je stále hluboko pod republikovým průměrem. Nebyla jiná alternativa, jinak by se pošta úplně vylidnila. Já věřím, že to odliv zaměstnanců zpomalí,“ říká Knap.

Bývalý šéf softwarové firmy SAP Roman Knap do čela státní České pošty nastoupil v červnu loňského roku. Připouští, že na poště se zpomalil čas, ale i tak ho hned na začátku některé věci příjemně překvapily. „Na poště jsou lidé, kteří poštu perfektně znají, vědí, jak by ty věci mohly fungovat, ale z nějakého důvodu tam žili pod nějakým deklem,” říká Knap.

Pokračování rozhovoru s šéfem České pošty Romanem Knapem.Video: Seznam Zprávy

Pod jeho vedením pošta už přináší první změny. Od léta bude například možné zaplatit všude na poště kartou. „Proč to dříve nešlo? Prostě je nový management a jde to,” říká Knap.

Nově je také možné elektronicky vyplnit podací lístek a stejná služba bude i pro doporučený dopis. „Elektronické odbavení je směr, který jsme teď nabrali,” dodává Knap.

Reklama

Doporučované