Hlavní obsah

Dostálová o povolování staveb: Všichni vědí, že to nefunguje, musíme se dostat před Rwandu a Kongo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová o kauze CzechTourism.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová je hlavní podezřelou v kauze, v níž policie vyšetřuje nákup reklamy, do něhož státní agentura na rozvoj cestovního ruchu CzechTourism vložila 38 milionů korun.

Článek

Informaci o tom, že je ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) hlavní podezřelou v kauze agentury CzechTourism okolo nákupu reklamy, přinesla Česká televize s odvoláním na dokument, který policii umožnil prohledat kanceláře na ministerstvu.

Dostálová tvrdí, že nic špatného neudělala a že půjde do vězení se nebojí. Policie ji více nekontaktovala a nikdo nebyl v kauze obviněn. Policie v případu identifikovala dotační podvod a také zneužití pravomoci úřední osoby. To ale ministryně Dostálová odmítá s tím, že agentura CzechTourism ze zákona žádné dotace poskytovat nemůže. Ministryně je také připravena předložit veškerou komunikaci mezi agenturou a ministerstvem jako zřizovatelem organizace.

Ve funkci ministryně Dostálová skončit neplánuje a je přesvědčena, že se celá kauza vysvětlí. Hlavní podezřelou osobou v případu je, protože policie podle jejích slov zkoumá vztah nadřízenosti a podřízenosti ministerstva a její agentury. „Tento případ je jiný. Skutečně nejde o žádnou úplatkářskou aféru. Já jsem přesvědčena o své nevině,“ řekla Dostálová v rozhovoru pro Televizi Seznam.

O tom, že peníze z CzechTourismu podle vyšetřovatelů putovaly bývalému manažerovi agentury Aleši Pangrácovi, Dostálová nevěděla. Své podřízené ale prý více kontrolovat nemohla, jelikož ve vztahu působí jako zřizovatel s ředitelkou CzechTourismu a na jednotlivé zaměstnance agentury dohlížet nemůže. Ke kontrolám v rámci Nejvyššího kontrolního úřadu a veřejné správy ale došlo, uvedla pro Seznam.

Policisté v listopadu zajišťovali důkazy v sídle ministerstva, CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Z obydlí Dostálové odvezli po domovní prohlídce její služební počítač. V soudním příkazu k domovní prohlídce, který citovala Česká televize, stojí, že ministryně rozhodovala v roce 2016 jako náměstkyně o výdajích agentury CzechTourism ve prospěch vyvolených osob zprostředkovaně a mimo standardní postup.

V rozhovoru pro Televizi Seznam Dostálová řešila i délku povolovacího řízení u staveb, jež trvá více než pět let. Lépe je na tom Kongo i Rwanda. Celý rozhovor si poslechněte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované