Hlavní obsah

Dostálová se omluvila za faul při pomoci po tornádu, dary se krátit nebudou

Foto: vláda.cz

Klára Dostálová.

Reklama

aktualizováno •

Podle původních pravidel se měla státní dotace snižovat o dary z veřejných sbírek a úhrady od pojišťoven. Vláda ve středu ráno pravidlo změnila a dary vyjmula.

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) se omluvila za situaci, kterou způsobila úpravou podmínek podpory pro lidi zasažené koncem června bouří a tornádem.

„Nikdy jsme nechtěli snižovat dotaci o dary, bohužel úřednická formulace bodu 7 programu Živel, která měla lidi chránit před nepříjemnostmi a měla technicky usnadnit dodržování pravidel, v kontextu celé situace vyzněla špatně a necitlivě. Cílem bylo pouze zabránit proplacení jednoho nákladu dvakrát a předejít tím problémům, které by tak žadatelům mohly nastat,“ uvedla Dostálová v prohlášení.

Podle původních pravidel se měla státní dotace snižovat o dary z veřejných sbírek a úhrady od pojišťoven, ministryně Dostálová po kritice navrhla z opatření vypustit omezení týkající se sbírek. To také ve středu ráno vláda na mimořádném jednání schválila.

Lidé, kteří jsou pojištění, budou zvýhodněni. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci.

Podle Dostálové se snižování dotace z programu Živel o peníze z veřejných sbírek do vládního opatření dostalo jako nešťastná formulace od úředníků, nebyl to záměr. Změnu nařízení vláda projedná na mimořádné schůzi, ministři se spojí přes internet. Tiskovou konferenci Úřad vlády neplánuje.

Zástupci opozičních stran i někteří tornádem zasažení lidé se pozastavují také nad odečtem náhrad z pojištění od státní podpory. Vláda tak podle některých z nich zvýhodňuje nepojištěné, trestá pojištěné a vzkazuje lidem, že pojištění je zbytečné. ODS chce jednání o státní dotaci, darech a pojištění zařadit jako první bod na dnešní jednání Sněmovny.

Lidé z oblastí, kterými 24. června prošla ničivá bouře, mohou na rekonstrukci nebo pořízení nového obydlí získat od státu dotaci až dva miliony korun a až třímilionový úvěr s jednoprocentním úrokem. Statici v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zatím určili k demolici více než 180 domů. Lidé v dobročinných sbírkách na zasažené bouří vybrali více než miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované