Hlavní obsah

Dostaneš flákanec! Poslanci se poprali ve Sněmovně přímo u pultíku

Záznam ze rvačky ve Sněmovně.Video: psp.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Potyčku vyvolal poslanec Lubomír Volný. Jeho chováním se bude zabývat imunitní výbor a zřejmě také policie. Ta se minimálně zaměří na to, že byl na jednání bez roušky.

Článek

Nezařazený poslanec Lubomír Volný (dříve člen SPD) způsobil v Poslanecké sněmovně, kde vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, poprask, když se popral s kolegy z ČSSD.

Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul Volnému mikrofon poté, co urážel ČSSD i osobně jeho. To Volného rozčílilo a šel si s ním celou věc vyřídit přímo k předsednickému pultu. „Tak já si půjdu sednout k vám na klín a řeknu to rovnou do vašeho mikrofonu,“ reagoval Volný k pobavení části sálu.

Smích poslance přešel ve chvíli, kdy Volný udělal to, co sliboval. Hanzel se snažil mikrofon chránit a vypínat. Na pomoc mu přiběhl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, kterého Volný nevybíravě odstrčil. To naštvalo poslance Ondřeje Veselého (také ČSSD), který se přiběhl do potyčky zapojit a Volného se snažil od Hanzela odtáhnout za tričko.

„Jestli tady pudeš, dostaneš flákanec!“ křičel na něj Volný a začala strkanice, do které se přidali další dva lidé. Padla i rána pěstí a několik nepublikovatelných výrazů. Schůze byla poté přerušena.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) byl poslanec Volný vykázán ze sálu do konce dne a bude s ním zahájeno disciplinární řízení. „Tento sál, ve kterém zvolili Tomáše Garrigua Masaryka prvním prezidentem, zažil to, co dosud nezažil. Nečekal jsem, že se toho někdy dožiju,“ řekl Vondráček.

Volný se podle Vondráčka mohl dopustit trestného činu, když fyzicky napadl poslance. Novinářům Vondráček řekl, že i když byl Volný pro dnešek vykázán z jednací síně, může hlasovat. Volný na svůj mandát rezignovat nehodlá. Novinářům řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací. Uvedl také, že fyzicky napaden byl on.

Poslancovým chováním se bude zabývat imunitní a mandátový výbor. A to hned v úterý. O termínu informoval předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Maximálním možným trestem je odebrání jednoho poslaneckého platu.

+7

Ve Sněmovně bez roušek

Vicepremiér Jan Hamáček a předseda ČSSD poděkoval ochranné službě za rychlý zásah.

Později večer uvedl, že podle jeho přesvědčení chování poslance Volného splňuje skutkovou podstatu trestného činu výtržnictví. Záleží ale na názoru orgánů činných v trestním řízení, dodal.

Volný již dříve odpoledne vystupoval bez roušky. Poslanec za TOP 09 Dominik Feri ho kvůli tomu označil za „sobeckého idiota“.

Možným porušením hygienických opatření kvůli nenošení roušky se bude zabývat policie. Roušku ve čtvrtek neměl ani další nezařazený poslanec Marian Bojko.

Reklama

Doporučované