Hlavní obsah

Dostanete nejmíň polovinu, ale není to jisté, vzkazuje věřitelům Arca

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Věřitelé rozhodnou o dalším osudu zkrachovalé firmy Arca Investments ovládající skupinu Arca Capital.

Reklama

Padlá investiční firma Arca Investments před rozhodováním o osudu společnosti tlačí na věřitele, aby hlasovali pro reorganizaci místo konkurzu. Slibuje nejméně polovinu z pohledávek. Zároveň však přiznává, že to není jisté.

Článek

Více než rok od bankrotu investiční společnosti Arca Investments se poprvé sejdou její věřitelé, aby rozhodli o řešení největšího krachu od pádu Investiční a poštovní banky v roce 2000.

Arca má dluhy kolem 19 miliard korun. Kolem 1 900 věřitelů půjčovalo firmě prostřednictvím krátkodobých směnek s vidinou ročního zhodnocení kolem šesti procent. Případ je z hlediska velikosti a složitosti v rámci českých poměrů ojedinělý.

Věřitelská schůze se uskuteční u Městského soudu v Praze v úterý 5. října. Pokud se nepodaří vyřešit vše potřebné, vyčlenil si soud na jednání ještě další dva dny. Kvůli očekávané masové účasti se schůze uskuteční mimořádně v dražebním sálu Justičního areálu Na Míčánkách v Praze 10. Celková kapacita sálu je 110 míst k sezení a 20 míst ke stání.

„Tato schůze je pro další vývoj řízení klíčová. Věřitelé budou rozhodovat, zda podpoří reorganizaci, případně kdo ji má sestavovat, nebo konkurz. Budou rozhodovat též o složení věřitelského výboru a o výměně osoby správce,“ uvedl advokát Pavel Korman, který zastupuje jednu z významných věřitelských skupin.

Arca navrhuje řešit bankrot reorganizací. Věřitelům rozeslala v poslední zářijový den e-mail, v němž je přesvědčuje, aby na schůzi hlasovali právě pro reorganizační řešení. Součástí zprávy byl i hlasovací lístek.

Řešením nová firma

„Věřitelům společnosti Arca Investments nabízí reorganizace nejméně 50procentní uspokojení svých pohledávek v průběhu tří až pěti let. Alternativní konkurz by znamenal o desítky procent nižší uspokojení v průběhu pěti až deseti let,“ tvrdí firma v e-mailu podepsaném kanceláří předsedy představenstva Arky Rastislava Veliče.

V přiloženém dokumentu zaslaném věřitelům rovněž firma letmo nastiňuje, jak má reorganizace vypadat. Součástí je mimo jiné vznik nové akciové společnosti odstíněné od insolvence firmy Arca Investments. Do nové firmy Arca vloží podstatnou část majetku. Firma bude pod správou profesionálního managementu po dobu sedmi let rozvíjet vyčleněné životaschopné projekty Arky. Následně dojde k prodeji aktiv investorům.

„Nevýhodnost konkurzu vychází z poklesu hodnoty majetku společnosti Arca Investments v případě, že by nemohl být dále rozvíjen a zhodnocován a naopak byl rozprodáván v ekonomicky nevýhodném momentě. Hodnota majetku v případě reorganizace totiž dosahuje rozmezí 7,5 až 11,4 miliardy, nebo hodnoty čtyř miliard v případě konkurzu,“ napsala společnost věřitelům.

Samotná firma ovšem přiznává, že splnění reorganizačního příslibu není jisté. „Proces je složitý a je zatížený riziky. Nicméně úkolem nového managementu mimo jiné bude tato rizika eliminovat a zajistit maximalizaci prostředků pro věřitele. To vše pod dohledem věřitelského výboru,“ napsalo vedení Arca Investments věřitelům pár dní před klíčovým hlasováním.

Nehoráznost?

Na e-mail zaslaný Arkou věřitelům krátce před schůzí věřitelů prudce zareagoval fond IFIS, který zaštiťuje jednu z věřitelských skupin. Fond se obrátil na věřitele s prohlášením, v němž je vyzývá, aby určitě nehlasovali podle instrukcí Arky.

„IFIS stále aktivně usiluje o reorganizaci, která bude vedena věřiteli a nedovolí dlužníkovi konat tak, jak mu to vyhovuje, tedy disponovat s ‚vaším‘ majetkem. Jeho snaha o získání našich hlasů se nám jeví jako velmi nehorázná, troufalá a pro výsledek celého řízení též nebezpečná,“ uvádí fond v reakci.

Pro reorganizaci se již vyslovil spolek Avea, který sdružuje 405 věřitelů s pohledávkami za 3,5 miliardy korun.

„Jsme přesvědčeni, že transparentně a profesionálně provedená reorganizace, jakkoliv to bude u dlužníka tohoto typu velice obtížný úkol, je pro věřitele výhodnější než konkurz,“ uvedlo sdružení v prohlášení podepsaném jeho předsedkyní Martinou Šafářovou.

Arca Investments je mateřskou firmou skupiny Arca Capital rozkročenou mezi Česko a Slovensko. Byznysové zájmy má však také v dalších zemích. Holding působí v různých sférách od nemovitostí přes pracovní agentury až po energetiku.

Reklama

Doporučované