Hlavní obsah

„Dostat se krojované holce pod sukni je jako loupat cibuli.“ Eva Josefíková ukázala kroj i videa z dětství

Moje místa s Evou Josefíkovou: Za moravskou slivovicí, unikátním slováckým krojem i do bufetu, kde se zastavil čas.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Snídá slaninu, na odřené koleno používá slivovici a kdykoli jedna z neobsazovanějších mladých hereček jede na Slovácko, těší se, že si „zabéká“ s cimbálovkou a zatančí u muziky.

Článek

Ve vinohradech na kopci nad Vlčnovem je pruh, kde neroste víno, ale švestky. Ty jsou Josefíkových, protože v rodině nemají tradici vinařskou, ale pálenickou. A pro slivovici Eva sahá častěji než do lékárničky, protože odmalička je zvyklá ji používat snad na všechno.

„Když si někdo rozbije koleno jako já před pár dny v divadle, tak ho vydezinfikuji slivovicí. Když mě bolí v krku, vykloktám si slivovicí, jakmile mě rozbolí ucho, tak nakapu na vatičku slivovici. Na žaludek je také nejlepší. A v Praze je to výborný pohošťovací prostředek spolu s klobáskami, uzeným a maminčinými vlčnovskými vdolečky,“ vyjmenovává s úsměvem Eva.

Intimní zpovědi: S Evou Josefíkovou o cestě, kde si sáhla na dno, i „mediální štvanici“ po rozchodu s Jiřím Mádlem:

Pořad Intimní zpovědi - Moje místa s Evou Josefíkovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Když se probírá fotografiemi, najde důkaz, že poprvé tuhle medicínu užila ve třinácti letech. Jako vodačka „se cvakla“ na Dunajci, a tak jí rodiče naordinovali lok slivovice.

K nostalgickému „doma“ patří i tradiční slovácký kroj, v němž se v roce 1950 vdávala její babička. Eva ho má dohromady se sestřenicemi. Včetně věnce, který aby držel na hlavě, musí se zašít do vlasů.

Herečka známá z pohádky Čertova nevěsta, filmů Signál, Probudím se včera nebo Fair Play a seriálů Modrý kód či Tátové na tahu, nás provedla i svým rodným Uherským Hradištěm. Tady zpívala s cimbálovkou a s folklorním souborem Hradišťánek, hrála na flétnu a chodila na výtvarku a na dramatický obor zdejší ZUŠ.

Její učitelé prozradí, jak hned věděli, že z „toho malého okatého“ bude jednou herečka. V pořadu uvidíte i unikátní videa z Evina dětství.

V Praze jsme se prošli po Novém Světě, kde Eva o prázdninách hraje na letní scéně Divadla Ungelt, a u Národního divadla zavzpomínala, jak si před maturitou o telefonátu s nabídkou na roli v Babičce myslela, že jde o žert. Poblíž Švandova divadla nás vzala na oběd do bufetu „na stojáka“, kam chodí, když se jí stýská po omáčkách od maminky.

Pořad Moje místa vysílá Televize Seznam nově každé úterý od 20:00, jako vždy ho doplňují Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované