Hlavní obsah

Dostavba policejního areálu za dvě miliardy míří do finále. Kritika sílí

Dostavba policejního areálu za dvě miliardy korun.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Plánovaná dostavba policejního areálu v pražské Zbraslavi míří do finále. Zbývá už jen územní a stavební řízení před tím, než se začne stavět. Projekt za dvě miliardy korun by měl být podle plánu policie dokončený maximálně do čtyř let. S dostavbou policejního areálu ovšem nesouhlasí stovky obyvatel Prahy. Každým dnem roste počet lidí, kteří se přidávají na stranu odpůrců.

Článek

Kousek od strakonické dálnice sídlí Národní centrála proti organizovanému zločinu i ředitelství středočeské policie. Po dostavbě areálu by na místě mohl být i Kriminalistický ústav nebo třeba administrativa Policejního prezidia. To by mělo několik důsledků, mimo jiné stěhování přibližně tisíce zaměstnanců a vznik osmi set parkovacích míst.

„Nově v areálu vzniknou vědecká a administrativní pracoviště útvarů Policejního prezidia České republiky s celostátní působností, která jsou v současné době v centru Prahy v dlouhodobě nevyhovujících podmínkách," uvedla pro Seznam.cz mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová. Podstatou záměru je podle ní zlepšení bezpečnosti státu.

Začátkem roku vznikla petice proti výstavbě

Už na začátku ledna vznikla petice s názvem „NE předimenzované dostavbě areálu policie v Praze-Zbraslavi“, kterou aktuálně podepsalo již pět set lidí. Jejím autorem je Radek Janoušek, člen stavební komise, který nesouhlasí se zásahem do rázu okolí.

On i další členové komise mají za to, že navržená stavba vůbec neodpovídá charakteru Zbraslavi. Nesouhlasí ani s průběhem celého řízení. Další výhrady má Janoušek a jeho podporovatelé také k objemu dostavby či k zahuštění dopravy v městské části.

Kritika míří na radnici i kvůli samotnému řízení. „Těsně před Vánoci bylo zahájeno územní řízení, což se jeví trochu podezřele. Doba, kdy to visí na úřední desce, připadla na svátky. Podoba projektu je ale celkově nejen podle mě, ale i stavební komise a spousty obyvatel Zbraslavi problematická. Nám přijde naprosto nevhodné i objemové řešení,“ řekl Janoušek.

Až o 18 metrů vyšší než současná zástavba

Projekt přitom prakticky míří finále. V tuhle chvíli probíhá územní řízení, následně bude probíhat stavební řízení. Poté se se může stavět. Nová budova by převyšovala stávající zástavbu v areálu v nejnižším bodě o 9 metrů, v tom nejvyšším o 18 metrů. Právě to je jeden z důvodů, proč se někteří obyvatelé staví na stranu autora petice.

Rada městské části kvůli dostavbě jednala v tomto týdnu už dvakrát. Podle starostky Zbraslavi Zuzany Vejvodové je nutné v tuto chvíli situaci řešit i s vedením města. Projekt se podle ní netýká jen městské části, ale i celé metropole.

Reklama

Doporučované