Hlavní obsah

Dostupnost bydlení v Brně má změnit nový územní plán i PPP projekty města

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dostupnost bydlení v Brně, a to jak bytů k prodeji, tak nájemních bytů, může změnit pouze nový územní plán, který začne platit příští rok.

Článek

Město chce problém řešit výstavbou družstevních bytů i společnými projekty se soukromými firmami, tzv. PPP projekty. Po debatě o dostupnosti bydlení v Brně to dnes řekli ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček a náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

„Brno má v současnosti nejstarší územní plán v České republice, je z roku 1994. V letech 2009 až 2019 v něm navíc nebyla schválena ani jedna změna. Rozvojové lokality, kde by se dalo stavět, jsou nyní zcela vyčerpané. Například 30 procent lokalit je blokováno protipovodňovými opatřeními. To se změní s novým územním plánem, který vejde v platnost příští rok,“ uvedl Sedláček.

Kvůli nedostatku prostoru pro bytovou výstavbu a vysoké poptávce, kterou způsobuje mimo jiné kombinace rostoucích příjmů obyvatel a nízkých úroků u hypoték, ceny bydlení v Brně v posledních letech neustále rostou. Byty v Brně jsou po Praze druhé nejdražší v Česku, průměrná cena za čtvereční metr nového bytu dosáhla v letošním druhém čtvrtletí 113.000 korun a roste i tržní nájemné.

Město chce situaci zlepšit výstavbou družstevních bytů, momentálně jich plánuje postavit 1000, v prvním kole zájem o takový byt projevilo 500 lidí, další se budou moci hlásit v příštím roce. „U tří lokalit už probíhají práce na projektové dokumentaci pro územní rozhodnutí, předpokládáme, že za rok bychom měli mít stavební povolení, a pokud vše půjde hladce, na začátku roku 2023 by se mělo začít stavět,“ uvedl náměstek Oliva.

Na Kamenném vrchu by mělo vzniknout 350 bytů, z toho 320 družstevních a zbylých 30 je rezervováno pro městskou část, ve vnitrobloku ve Francouzské ulici vznikne 93 družstevních bytů a v městské části Holásky bytový dům s 33 byty. Až začne platit nový územní plán, bude moci i město začít plánovat výstavbu například v Přízřenicích nebo Černovicích.

Další cestou, o níž vedení Brna uvažuje, je společný projekt se soukromým investorem. „Tyto projekty, označované jako PPP, dobře fungují ve Vídni. Na městském pozemku postaví dům soukromý investor, ale zaváže se, že například 50 let bude držet nájemné v bytech níž než je tržní nájemné. Tuto možnost zatím analyzujeme, ale máme vytipované tři lokality. Jde o plánovanou chytrou čtvrť Špitálka, Přízřenice a také lokalitu Západní brána ve Starém Lískovci,“ dodal Oliva.

Reklama

Doporučované